Amsterdam

Massademonstratie Koerden escaleert: hevige gevechten

27 januari 2018Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam zijn zaterdag gevechten uitgebroken bij een demonstratie van ongeveer duizend mensen tegen de Turkse aanval in Syrië. Bij rellen op verschillende plekken in de stad werden in totaal negen mensen aangehouden.

Zij werden opgepakt wegens mishandeling of openlijke geweldpleging, meldt de politie. Een van de arrestanten zou zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van een agent.

De gemoederen onder de demonstranten raakten verhit toen in de Vijzelstraat een man met een Turkse vlag op de groep afliep. Politie probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen, maar desondanks werd een taxichauffeur belaagd. Toen agenten probeerden in te grijpen keerden de demonstranten zich tegen hen. Pas toen een agent zijn pistool pakte en dat omhoog hield, trokken de actievoerders zich terug. Ook bij het Museumplein zouden mensen met elkaar op de vuist zijn gegaan.

Voorafgaand aan de gevechten was de sfeer erg gespannen en daarom was in de stad veel politie op de been. Zeven ME-busjes, vier man van de bereden politie en diverse andere agenten konden niet voorkomen dat mensen alsnog met elkaar op de vuist gingen. De bijeenkomst was georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland.

De betogers hadden zich verzameld bij het Amsterdamse stadhuis en liepen naar het Museumplein. Sommige droegen vlaggen bij zich van terreurorganisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en van Abdullah Öcalan, de leider van de partij, die vastzit in Duitsland.

Dit stuk uit de laatste editie van Elsevier Weekblad mag u niet missen: 

Waarom de VVD weer moet durven stangen >Mark Rutte - VVD

In Keulen maakte politie einde aan demonstratie

De politie in de Duitse stad Keulen heeft zaterdagmiddag rond 15.00 uur een einde gemaakt aan een vergelijkbare Koerdische betoging, omdat ondanks herhaaldelijke waarschuwingen daar ook vlaggen van de PKK en beeltenissen van leider Öcalan waren te zien. Het is in Duitsland sinds 2017 verboden dergelijke symbolen te tonen, omdat de PKK er als een terroristische organisatie is bestempeld.

Aan de demonstratie tegen het Turkse militair ingrijpen in Noord-Syrië deden volgens de politie 20.000 mensen mee. De demonstratie zou om 10.00 uur beginnen, maar werd door de verboden vlaggen en afbeeldingen uitgesteld tot 12.30 uur.

De Keulse demonstratie werd georganiseerd door Nav-Dem (Democratisch Gemeenschapscentrum voor Koerden in Duitsland). Er waren zo’n 2000 agenten op de been.

De Koerdische protesten richten zich tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Troepen van president Erdogan willen daarmee voorkomen dat de Koerdische YPG-milities daar de dienst blijven uitmaken of een zelfstandige staat uitroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.