Hoogopgeleiden

Gelderland wapent zich tegen vertrekkend talent

29 januari 2018

De provincie Gelderland wil 10.000 hoogopgeleiden uit het buitenland halen om het tekort aan talent tegen te gaan. Ondanks de aanwezigheid van twee universiteiten en een hogeschool, hebben Gelderse werkgevers veel moeite met het vervullen van vacatures op hbo- en wo-niveau.

De Randstad en Brainport Eindhoven zijn de grootste rivalen in de strijd om hoogopgeleiden. Volgens de Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer is de trek naar de Randstad en Eindhoven op te lossen door buitenlands talent aan te trekken. Daarom lanceerde de provincie Gelderland vrijdag een prijsvraag: de ‘University Partner Challenge’.

Lees hier het onderzoek van Elsevier Weekblad naar de beste studies van 2017

Van de werkgevers in Gelderland, heeft 74 procent moeite met het vinden van goed opgeleide medewerkers. In 2017 bleven bijna 6.500 vacatures op hbo- en wo-niveau onvervuld. Tekorten doen zich vooral voor in de wetenschap, techniek en ICT. Dit blijkt uit het onderzoek ‘HR Trends 2017-2018’ dat op initiatief van uitgeverij Performa is uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot en salarisdienstverlener ADP.

Buitenlands talent aantrekken via een prijsvraag

Met de prijsvraag ‘University Partner Challenge’ daagt de provincie Gelderland buitenlandse universiteiten uit om een uitwisseling aan te gaan met de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Wageningen University & Research, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Gelderse bedrijfsleven. ‘Door buitenlandse studenten via een studie kennis te laten maken met onze provincie zijn we beter in staat om toptalent te selecteren en een baan te bieden’ zegt Scheffer in de Gelderlander.

Een jury, bestaande uit de bedrijfstop van Unilever Foods, Alliander en Kaak Groep, beoordeelt de inzendingen. Gedeputeerde Scheffer ontvangt de winnaars met rode loper op het provinciehuis en gaat met hen langs alle topbedrijven, educatieve instellingen en lokale overheidsorganen in Gelderland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.