80 jaar

Zo zal een dramaserie à la The Crown over prinses Beatrix eruitzien

23 januari 2018Leestijd: 4 minuten

Woensdag 31 januari vierde prinses Beatrix haar 80ste ­verjaardag. Hoe zou een dramaserie à la The Crown over haar leven eruitzien? Carla Joosten bedacht twaalf afleveringen die ­kunnen wedijveren met de Netflix-serie over de Britse koningin.

 

Deze feestelijke bundel is samengesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix. Hiervoor is geput uit de beste reportages, beschouwingen, interviews en brieven die de afgelopen zes decennia over haar zijn verschenen in Elsevier Weekblad.

 

Bestel de bundel Beatrix 80 nu in onze webshop.

 

Aflevering 1

1938 – ’n Prinsesje, de monarchie is gered

Wekenlang is het druk bij Paleis Soestdijk. Er is een Oranjetelg op komst. Op 31 januari om 9.47 uur is het zover. Herauten brengen de blijde boodschap, 51 kanonschoten klinken en klokken beieren: ’n Prinsesje. Vreugde overspoelt het land. De monarchie is gered. ­Vader Bernhard (26)doet aangifte van haar geboorte. Beatrix Wilhelmina Armgard is de naam. Beatrix betekent ‘zij die gelukkig maakt’.

Aflevering 2 

1956 – Affaire aan het hof: huwelijk en regering wankelen

Spanningen heersen op Soestdijk en binnen de Kroon. Gebedsgenezeres Greet Hofmans is de spil. Prins Bernhard heeft haar zelf naar het paleis gehaald vanwege de oogziekte van Bea­trix’ jongste zusje. ­Juliana raakt in de ban van Hofmans’ religieus-­pacifistische ideeën. Welke zijde kiest Beatrix (links op de foto) en wat heeft oorlogsmisdadiger Willy Lages met de affaire te maken?

Aflevering 3

1959 – Prinses (21) verovert Amerika en New York

Najaar 1959: Beatrix steelt de harten van de New Yorkers die speciaal voor haar een ticker-tape parade houden. De Amerikanen smullen van de soepele koninklijke flair. Brooklyn roept haar uit tot ereburger en op het Witte Huis treurt de echtgenote van president Dwight D. Eisenhower dat de ontmoeting zo kort duurde. Wat doet de Amerikanen zo in extase raken? Komt het ook door haar diadeem?

Aflevering 4 

1963 – Exotische bestemming in het Midden-Oosten

Sprookjesachtiger dan de ontvangst door sjah Mohammed Reza Pahlavi en zijn vrouw, keizerin Farah, maken de Oranjes het zelden mee. Beatrix is met Juliana en Bernhard mee op staatsbezoek. Wat deed de kroonprinses eerder in het door een aardbeving verwoeste dorp Dousadj en wat was die geheimzinnige werkgroep waarvan zij presidente was?

Aflevering 5 

1965 – Vroege verloving door onthulling van ontluikende liefde

‘O hemel, als het maar geen Duitser is.’ Premier Jo Cals voelt nattigheid als hij de foto ziet die in het struikgewas van Drakensteyn is gemaakt van Beatrix met een onbekende man. Na publicatie blijkt Claus von Amsberg inderdaad Duits. Cals weerstaat een volksoproer. Twee maanden later huppelt Beatrix op het gazon van Soestdijk en zegt wijzend op de ring: ‘Diamonds, all ­diamonds.’

Aflevering 6 

1976 – Lockheed-affaire: de monarchie wankelt

Bernhard had nog wel zo goed gezorgd voor nageslacht en daarmee de monarchie gered. Maar hij is ook een man van de wereld die met de groten der aarde wil meedoen. Dat is niet zonder risico, zo blijkt. Vraagt hij vliegtuigbouwer Lockheed inderdaad 1 miljoen dollar voor zijn lobby voor hun gevechtsvliegtuigen? Kiest koningin Juliana voor hem? En weigert Beatrix dan de troon?

Aflevering 7

1980 – ‘Een functie waar geen mens om zou vragen’

Koningin Juliana abdiceert en Beatrix wordt ingehuldigd. ‘Dit ambt is niet verworven. Het is een functie waar geen mens om vragen zou,’ zegt Beatrix. Terwijl de plechtigheid gaande is, barst buiten een krakersoproer los onder de leus ‘geen woning geen kroning’. Bij de presentatie van de kersverse vorstin en haar man maant Juliana het publiek tot stilte.

Aflevering 8

1982 – Staatsbezoek onder gesternte van Hollanditis

President Ronald Reagan ontvangt Beatrix en Claus feestelijk. Maar in de wandelgangen heerst vrees voor ‘Hollanditis’. Waarom weigeren de Nederlanders om raketten te plaatsen? Wordt straks heel Europa besmet met die Hollandse ziekte? En dan laat de vorstin nota bene in haar toespraak voor het Congres ook nog haar afkeer van kernwapens blijken.

Aflevering 9 

1990 – Wekelijkse date op het paleis

Het is weer maandagmiddag. De vorstin ontvangt de premier ten paleize. Een wekelijks ritueel. De monarch is lid van de regering. Vandaar. ‘Dag Ruud’ en ‘dag Majesteit’ klinkt het. Ruim twaalf jaar spreken Ruud Lubbers en koningin Beatrix elkaar wekelijks langer dan dat Lubbers zijn eigen vrouw spreekt. Niet gek dat Ria Lubbers ‘een klein beetje jaloers’ is.

Aflevering 10

2009 – Aanslag in Apeldoorn. Wat doet Beatrix?

Een Koninginnedag als altijd moet het worden. Maar wat doet die Suzuki Swift daar opeens tussen het feestgedruis? En wat gebeurt er met het gezelschap in de open bus? Een drama met acht doden ontrolt zich voor het publiek in Apeldoorn en thuis voor de tv. De vorstin uit haar medeleven met de slachtoffers. Maar eerst ontsnapt haar een diepe zucht.

Aflevering 11 

2012 – Persoonlijk en professioneel rampjaar

Op een vrijdagmiddag komt een onheilstijding. Prins Friso is bij het skiën onder een lawine terechtgekomen. Een lijdensweg begint. Beatrix en haar schoondochter Mabel bezoeken de in coma verkerende prins in Innsbruck en later in Londen. Het trieste lot is niet meer te keren. En dan verliest de vorstin ook nog haar rol in de kabinetsformatie.

Aflevering 12

2018 – Eenzaam en alleen op Drakensteyn

Voldaan over de vlekkeloze overdracht van het koningschap aan Willem-Alexander betrekt Beatrix Kasteel Drakensteyn. Daar in Lage Vuursche is ze dicht bij het graf van zoon Friso. Maar is ze wel zo eenzaam als het lijkt? Welke koninklijke taken vervult ze nog en laat ze nog altijd haar invloed gelden aan het hof waarvan ze 33 jaar het hoofd was?

De geboortedag van prinses Beatrix zelf (her)beleven? Lees dan Die dag in 1938een hoofdstuk uit de bundel Beatrix 80

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.