Amsterdam

DENK en BIJ1 clashen met Nanninga (FvD) tijdens debat

17 januari 2018

Donderdagavond was het eerste officiële lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het is de eerste keer dat Forum voor Democratie (FvD) meedoet aan de verkiezingen, en datzelfde geldt voor DENK en BIJ1. Die laatste twee partijen botsten hard met de Amsterdamse FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga.

In een discussie over integratie verweet Mourad Taimounti, voorman van DENK, Nanninga dat haar partij ‘veel te selectief’ is en beschuldigde haar van stemmingmakerij. Ook vroeg hij zich af of Nanninga ‘zelf wel is geïntegreerd’.

DENK en Simons pakken Nanninga op tweets uit het verleden

Taimounti probeerde Nanninga te pakken op tweets die ze in het verleden heeft gestuurd, waarin ze aangaf zo’n hekel te hebben aan Amsterdam dat ze wilde verhuizen. Ook noemde ze Amsterdam eerder een ‘crimineel grafgat’.

Naast DENK greep ook Sylvana Simons van BIJ1 Nanninga’s vroegere tweets aan om haar aan te vallen: ‘Niemand is uw tweets vergeten. Vergeef ons dat we die laten meewegen in het debat, ook al kunt u wel denken dat u een ander mens bent geworden nu u een baan in de gemeenteraad ambieert.’

Voor Nanninga was het de tweede keer deze week dat ze in debat moest met opponenten. Dinsdag stond ze in debatcentrum De Balie tegenover GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink.

Sylvana Simons heeft roerige week achter de rug

Voor Simons was het woensdag de eerste keer dat ze als lijsttrekker in debat ging. Simons kijkt naar eigen zeggen vooruit naar de verkiezingen en de ‘periode daarna’. Haar partij kreeg vorige week hevige kritiek te verwerken, nadat was gebleken dat kandidaat-raadslid Cailin Kuit zeer waarschijnlijk heeft gelogen over haar loopbaan.

Kuit beweerde dat ze in het verleden als psychiater had gewerkt, maar daar bleek geen bewijs of registratie van te zijn. Kuit heeft zich na alle ophef teruggetrokken uit de partij.

Eerder deze week opende GroenLinks de aanval op FvD in Amsterdam: ‘Het riekt naar racisme,’ zei lijsttrekker Rutger Groot Wassink

Simons deed tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart – eerst met DENK en daarna met haar voormalige partij Artikel 1 – een gooi naar een politieke carrière. Het lukte haar niet om in de Kamer te komen. Nu probeert ze het opnieuw in Amsterdamse gemeenteraad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.