Terreur

CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen

22 januari 2018

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 vinden dat in het uiterste geval kinderen van Nederlandse Syriëgangers naar Nederland moeten worden gehaald. Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens.

In het voormalige kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat zitten zeker honderd Nederlandse kinderen. Hoeveel van deze kinderen in opvangkampen verblijven, is niet bekend.

Het gaat vaak om kleine kinderen die kwetsbaar zijn, zegt Joël Voordewind (ChristenUnie) naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend zijn, dan moeten ze ‘als laatste optie’ naar Nederland worden gehaald.

Volgens hem zijn nog maar elf Nederlandse kinderen in kampen in voormalig kalifaatgebied bekend. ‘We moeten alle kinderen in beeld krijgen. We moeten weten hoe het met ze gaat om te weten of er geen gebrek aan zorg is.’

Om te voorkomen dat het de volgende generatie terroristen wordt

Kees Verhoeven van D66 zegt geen sympathie te hebben voor uitreizigers, maar wil kinderen niet de dupe laten worden van de keuze van hun ouders. ‘Afhankelijk van het specifieke geval en indien nodig moeten we kinderen terughalen. Om trauma’s te verwerken en om te zorgen dat ze niet de volgende generatie terroristen worden.’

De VVD is erop tegen ‘want dan komen de IS-ouders erachteraan,’ aldus een woordvoerder van de partij. ‘Willens en wetens kozen de ouders tegen Nederland en voor terreur. De VVD wil de situatie van de kinderen ter plaatse verbeteren via goede noodhulp,’ twitterde VVD-Kamerlid Bente Becker.

Familieleden van Syriëgangers vragen de Nederlandse autoriteiten al langer meer te doen voor de kinderen van uitreizigers die vastzitten in Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.