Van Aartsen: ‘snel maatregelen na schietpartij’

27 januari 2018Leestijd: 2 minuten
De Amsterdamse waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen - ANP

Burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam wil snel maatregelen na de schietpartij in buurthuis Wittenburg waarbij vrijdag een zeventienjarige jongen om het leven kwam.

Van Aartsen zegt in een verklaring snel te gaan overleggen met politie en Openbaar Ministerie om te komen tot maatregelen om de situatie in de wijk de Oostelijke Eilanden te verbeteren. Het slachtoffer was stagiair van het buurthuis aan de Grote Wittenburgerstraat, waar hij tijdens het werk om het leven kwam.

Volgens bronnen in het Parool zou het gaan om de Amsterdams-Marokkaanse Mohammed Bouchikhi. Hij was niet bekend bij de politie. Een tweede slachtoffer, de negentienjarige Gianni L., was dat wel. Na een operatie is hij buiten levensgevaar. L. raakte bij een schietpartij op 23 november vorig jaar ook al gewond.

Een andere stagiair van het buurthuis, een twintigjarige vrouw, stond achter de bar tijdens de schietpartij en raakte gewond aan haar benen. Volgens de politie is ze waarschijnlijk per ongeluk geraakt.

Meer misdaadnieuws van vandaag: 

Politie: ‘Nederland is narcostaat geworden’

‘Wonder dat geen andere kinderen gewond zijn geraakt’

‘Ik begrijp de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij. Zeker omdat er zoveel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum,’ zei Van Aartsen zaterdag in een verklaring. ‘Alle aanwezigen en getuigen die hulp verlangen, krijgen dat ook. Dit soort vuurwapengeweld is een zeer ernstige verstoring van de openbare orde. Amsterdammers moeten zich veilig voelen in hun eigen buurt.’

In het buurthuis heeft de politie verscheidene kogelinslagen gevonden en ze noemt het een wonder dat daarbij geen andere kinderen of aanwezigen zijn geraakt. De politie sprak eerder van een ‘crimineel gerelateerd’ incident waarbij de schutters gericht iemand zochten. Uit eerste onderzoek is naar voren gekomen dat de daders een naam of namen hebben geroepen van iemand naar wie ze op zoek waren.