Bij1 valt uit elkaar: derde kandidaat-lid vertrekt

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons - ANP

Opnieuw is een kandidaat-raadslid van Bij1, de partij van Sylvana Simons, opgestapt. Ditmaal gaat het om Naomi Doevendans. Waarom zij heeft besloten zich terug te trekken, is niet bekend.

Doevendans kondigde haar besluit aan op Facebook en verwijderde vervolgens de pagina. Op de website van Bij1 staat Doevendans op de zesde plaats, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij ook op de zesde plaats op de kieslijst staat, schrijft Het Parool. De partij van Sylvana Simons wil in maart in Amsterdam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Doevendans is de derde kandidaat op rij die opstapt. Eerder deze maand gaven Cailin Kuit en buschauffeur Bob Schoute aan zich terug te trekken. Kuit kwam in opspraak omdat ze op de web­site van Bij1 meldde als psychiater te hebben gewerkt, terwijl ze nooit als arts geregistreerd was. Schoute kondigde kort daarna zijn vertrek aan wegens ‘persoonlijke redenen’.

Lees ook deze veelgelezen column van Geerten Waling over Simons:

Nieuwe Hero Brinkman is opgestaan: Sylvana Simons

Twijfels over werk in prostitutie

Later ontstonden twijfels over kandidaat Ana Paula Lima, van wie pikante foto’s op prostitutiewebsite Kinky.nl opdoken. Ze gaf toe dat ze uit geldnood in het verleden als prostituee heeft gewerkt, maar dat daar recent geen sprake meer van is. Volgens haar gaat het om een vals profiel. Op een site voor prostitueebezoekers zijn echter recente klantrecensies over haar te vinden, meldde De Telegraaf.

Op de site van Bij1 is te lezen dat Doevendans op haar zeventiende dakloos werd. In de gemeenteraad wilde zij graag ‘belangen van mensen met een fysieke en mentale beperking, met geestelijke problematiek, dak- en thuislozen en LHBTQI+’ers verenigen en een stem geven door middel van workshops, privilegetrainingen en lezingen’.

De partij heeft nog niet op het vertrek van Doevendans gereageerd.