Rotterdam

Aboutaleb blijft erbij: ‘Salafisten heb je in elke religie’

11 januari 2018

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) neemt zijn omstreden uitspraak over het salafisme niet terug. Hij blijft erbij dat er ‘in taalkundig opzicht’ in iedere geloofsovertuiging salafisten schuilen.

‘Met het interview was geen woord mis, maar misschien is het medium radio daar te vluchtig voor,’ zei Aboutaleb donderdag in de gemeenteraad van Rotterdam.

‘Alle moslims zijn een beetje salafist’

Het salafisme is een fundamentistische stroming binnen de islam. De gewapende strijd of gewapende ‘jihad’ is een van de uitingen van het salafisme. Aboutaleb kwam voor de jaarwisseling onder vuur nadat hij zei dat elke moslim een beetje salafist is, hijzelf incluis. Hij deed zijn uitspraken in het radioprogramma Dit is de Dag.

Sterker nog: volgens Aboutaleb zijn er ook onder christenen salafisten. ‘Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Salaf is een voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen,’ aldus Aboutaleb. Hij maakt zich naar eigen zeggen in de kern dan ook geen zorgen over het salafisme.

Aboutaleb is verder tegen het verbieden van het salafisme. ‘Als er in de kring van salafisten mensen zijn die de overtuiging hebben om geweld in te zetten tegen anderen, dan ligt daar de grens. Dat is een overzichtelijke groep, die moet je opsporen en isoleren,’ aldus de burgemeester van Rotterdam.

Rotterdamse partijen blijven kritisch

PVV-leider Geert Wilders en de partij Leefbaar Rotterdam hadden direct forse kritiek op Aboutaleb na zijn uitspraken op de radio. Volgens Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam leiden de uitspraken van Aboutaleb tot een inflatie van het woord ‘salafisme’ en wordt het werk van de AIVD en politie erdoor gefrustreerd. De AIVD heeft de pogingen om het salafisme te verspreiden, bestempelt als onwenselijk vanwege de ‘onverdraagzame, isolationistische en anti-democratische boodschap’. Hoogwerf, die het debat had aangevraagd, riep Aboutaleb donderdagavond dan ook op om zijn woorden terug te nemen. Dat weigerde hij.

Een motie van treurnis, die werd ingediend in de raad van Rotterdam, kreeg geen meerderheid, maar een ook andere politieke partijen (VVD, CDA) waren kritisch op Aboutaleb. ‘De uitspraken van de burgemeester hebben geleid tot vragen en zorgen in de maatschappij. De vraag die opkwam, is of de burgemeester een andere agenda heeft,’ zei de Rotterdamse VVD-fractievoorzitter Jan Willem Verheij. De SP roept Aboutaleb verder op de komende tijd terughoudend te zijn met het doen van politieke uitspraken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.