Amsterdam

Grimmig begin campagne: FvD-politicus belaagd

28 januari 2018

Het begin van de campagne voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen is stormachtig verlopen. Zaterdag werd een flyerende FvD-kandidaat Hemmie Kerklingh (71) belaagd door drie mensen op het Buikslotermeerplein.

Op beelden is te zien hoe de man wordt geduwd. Volgens Kerklingh werd hij door drie mensen belaagd, waarna zijn folders werden afgenomen en in de lucht gegooid. Vervolgens schoten omstanders te hulp om de belagers weg te jagen. Volgens Het Parool riepen de belagers antifascistische leuzen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Comité 21 Maart tegen Baudet?

Opmerkelijk is dat de antifascisten aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen een mars tegen ‘racisten in de gemeenteraad’ organiseren. De organisatie zal onder de noemer Comité 21 maart op de zondag voor de gemeenteraadsverkiezingen op de Dam een demonstratie houden. Met de demonstratie wil een verbond van organisaties zich uitspreken tegen racisten in de raad.

Dit gebeurt in samenwerking met de PvdA, SP en GroenLinks. Maar ook de partijen NIDA, DENK, de Partij voor de Dieren en de partij van Sylvana Simons, BIJ1 hebben toegezegd hieraan mee te doen. FvD-voorman Thierry Baudet roept nu zijn collega’s in de Tweede Kamer op om afstand te nemen van deze demonstratie. Volgens het manifest van het Comité is de demonstratie namelijk tegen zijn partij gericht.

PvdA-leider Lodewijk Asscher antwoordde daarop dat alleen de kiezer bepaalt wie er in de raad komt, en dat de demonstratie gericht is op racisme in het algemeen. Ook wenste hij Baudet succes met de campagne.

Presentatie programma FvD

Zaterdagavond presenteerde het Forum voor Democratie een lijst voor de gemeente Amsterdam, onder leiding van opiniemaker Annabel Nanninga. Ook werd het programma bekendgemaakt. FvD wil extra geld vrijmaken voor meer politieagenten, de toeristenbelasting verhogen, en leerkrachten en verplegers voorrang geven op de woningmarkt. Dit laatste moet ten koste gaan van statushouders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.