Migranten

Buma: ‘Zet rem op buitenlandse werknemers’

21 januari 2018

CDA-leider Sybrand Buma is tegen het naar Nederland halen van grote aantallen buitenlandse werknemers. Dat zei hij zaterdag in Almere bij de landelijke aftrap van de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Buma erkent dat sectoren in de knel kunnen komen door krapte op de arbeidsmarkt. ‘Werkgevers willen daarom in groten getale arbeidskrachten van buiten naar Nederland halen: koks uit Spanje, bouwvakkers uit Polen, en technici van overal. En hoe logisch dat ook mag klinken, het is een verkeerde keuze,’ aldus de CDA-leider. Hij noemt het de weg van de minste weerstand, maar geen duurzame oplossing.

Volgens Buma is het slecht voor alle mensen in Nederland die nu nog aan de kant staan. Hij noemt oudere werknemers die nog steeds moeilijk werk kunnen krijgen, maar ook nieuwkomers die juist door werk kunnen inburgeren.

In de laatste editie besteedde Elsevier Weekblad uitgebreid aandacht aan het tekort van vaklui op de Nederlandse arbeidsmarkt:

Waar zijn de loodgieters gebleven?

‘Het gaat om veel meer dan een miljoen mensen’

De CDA-leider wil dat mensen die ‘in de crisis hun baan verloren en noodgedwongen kozen voor die flex-baan of die onzekere toekomst als zzp’er’ weer volwaardig mee gaan doen. ‘Dit gaat bij elkaar om veel meer dan een miljoen mensen,’ aldus Buma.

‘Juist nu het economisch goed gaat, moeten we nieuw perspectief bieden. Een baan en een toekomst.’ Volgens Buma is groei niet genoeg en wil hij daarom ‘modernisering van de arbeidsmarkt’ en ‘een nieuwe balans tussen vast en flex’. Hij wil dat de bonden en werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en hierover afspraken maken.

In een interview zei vakbondsvoorzitter van CNV Maurice Limmen maandag ook  dat hij een rem wil op het aantal arbeidsmigranten om het tekort aan vakmensen op te vullen. ‘Nee en nog eens nee. Er is een enorme groep van 1,2 miljoen mensen die nu nog langs de kant staat, zoals ouderen, arbeidsbeperkten en niet-westerse immigranten, en die aangeeft te willen werken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.