Amsterdam

GroenLinks opent aanval op ‘afgrijselijk’ FvD

16 januari 2018

Het spel is op de wagen bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Maandagavond kruisten vier lijsttrekkers in debatcentrum De Balie de degens.

In een uitverkochte zaal nam Eric van der Burg, VVD-wethouder Ruimtelijke Ordening, het op tegen Diederik Boomsma, aanvoerder van de eenkoppige CDA-fractie. Daarna stond GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink tegenover opiniemaker Annabel Nanninga, lijsttrekker van nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD).

Twee totaal verschillende debatten, die elk een interessant kijkje in de gemeentepolitiek gaven. Het eerste debat concentreerde zich op de thema’s wonen, bouwen en erfpacht. Beide lijsttrekkers waren het voor een groot deel met elkaar eens: meer woningen erbij. Twistpunt was welk percentage naar sociale huurwoningen zou gaan, maar zowel Van der Burg als Boomsma moest zijn toevlucht nemen tot retorische handigheidjes om onderlinge verschillen aan te tonen.

Debatcentrum de Balie organiseert nog twee debatten waarin Amsterdamse lijsttrekkers elkaar het vuur aan de schenen leggen. Op 21 januari en op 13 februari.

Onnavolgbaar debat over erfpacht

Opvallend was de uitstekende voorbereiding: een inhoudelijk debat, op het technische af. Vooral de woordenstrijd over erfpacht (waar Boomsma in de bres sprong voor huizenbezitters en Van der Burg betoogde dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in de politiek) was voor niet-huizenbezitters amper te volgen. Vooral toen Van der Burg razendsnel percentages en kortingen begon op te sommen, was de lol er wel af. Dat vond Boomsma trouwens ook. Hij verweet de VVD de afgelopen twee bestuursperioden aan het roer te hebben gestaan en huizenbezitters van de regen in de stortregen te hebben laten belanden.

Boomsma, die voor de moeilijke opgave staat het zetelaantal van het CDA te verdubbelen of te verdrievoudigen, weerde zich goed, en liet zich niet imponeren door zijn ervaren tegenstander. Van der Burg kwam geestig uit de hoek: ‘Ik kan wel proberen stemmen van het CDA af te pakken, maar daar win ik in het gunstigste geval een kwart zetel mee.’ Boomsma kon er niet erg om lachen.

Nanninga nu als politicus aan zet

Het venijn van de avond zat hem in de staart, toen nieuwkomer Annabel Nanninga het opnam tegen Rutger Groot Wassink. Nanninga, die Amsterdam in het verleden een ‘crimineel grafgat’ noemde, besloot een half jaar geleden die negatieve energie om te zetten in daadkracht. Kun je mensen dan wel dobbernegers noemen, wilde de presentator weten. Ja, vond Nanninga, want dat was in een andere rol.

Nanninga had aan Groot Wassink een geduchte tegenstander, die haar confronteerde met twitteruitspraken van haar partijgenoot Yernaz Ramautarsing, tweede op de lijst in Amsterdam. Volgens Groot Wassink waarschuwt Ramautarsing voor ‘omvolking’ van de Nederlandse bevolking. ‘Gaan we het hebben over de toon?’ antwoordde Nanninga. Nee, niet de toon, maar juist de inhoud is verontrustend, vond Groot Wassink, waarmee de toon was gezet.

Nanninga stond duidelijk voor de moeilijkste opgave van de avond. Ze heeft nog geen partijprogramma om op terug te vallen, en haar aanval op de aanpak van radicaliserende jongeren kwam – misschien vanwege de complexiteit van het dossier – niet uit de verf. Moesten al deze jongeren worden ontslagen, vroeg debatleider Tim Wagemakers. ‘Nee, maar ze moeten wel opnieuw solliciteren,’ zei Nanninga. Ook moest ze zich verantwoorden voor discutabele uitspraken van partijgenoten, maar ze liet zich door haar opponent niet op de kast krijgen.

Forum voor Democratie ‘afgrijselijk’

Groot Wassink borduurde handig voort op de landelijke campagne van GroenLinks: meer groen en eerlijke verandering. Ook liet hij meermaals weten dat GroenLinks tegen etiketten opplakken is, maar wil zoeken naar verbinding. Verbinding met GroenLinks kan Forum voor Democratie overigens vergeten. ‘Afgrijselijk,’ vindt Groot Wassink de opkomst van Forum voor Democratie. ‘Het riekt naar racisme.’ Nanninga benadrukte nogmaals dat FvD niet discrimineert, en liet ook weten dat haar partij bereid is op veel fronten met GroenLinks samen te werken. Het is de vraag of dat aanbod op prijs wordt gesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.