Voorwaardelijke straf voor agenten in zaak-Henriquez

21 december 2017Leestijd: 2 minuten
Bloemen na de dood van Henriquez - bron:ANP

Twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez (42) zijn donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. Dat heeft de rechtbank op Schiphol bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) achtte de agenten wel schuldig aan mishandeling met dood tot gevolg, maar had niet gevraagd om een straf. De rechter oordeelde dat van doodslag geen sprake is, maar dat er wel een verband bestaat tussen de aangelegde nekklem en de dood van Henriquez. ‘Een ernstig feit, met een tragisch gevolg’ noemde de rechter het. Het OM heeft in een eerste reactie laten weten het vonnis te bestuderen.

De Arubaan Henriquez stierf een dag na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival in juni 2015. Bij de aanhouding hadden agenten een omstreden nekklem gebruikt, werd Henriquez in het gezicht geslagen en bespoten met pepperspray.

Henriquez had geroepen dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis gewezen. Toen de politie hem wilden inrekenen, verzette hij zich zo heftig dat vijf agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Bij de arrestatie daagde Henriquez de politie uit, zo oordeelde de rechter. Twee van de vijf agenten werden strafrechtelijk vervolgd. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Onduidelijkheid over de doodsoorzaak

Lang bleef onduidelijk of Henriquez om het leven was gekomen door de nekklem of niet. Aanvankelijk werd dit wel gedacht, maar later zeiden deskundigen dat hartfalen door een acuut stresssyndroom de waarschijnlijkste doodsoorzaak was. Deskundigen van Independent Forensic Services – een forensisch laboratorium voor DNA-onderzoek dat op verzoek van de nabestaanden onderzoek deed – zeiden vervolgens dat een acuut stresssyndroom niet bestaat. Drie hoogleraren bevestigden dat in het radioprogramma Argos.

De twee agenten werden tijdens het proces afgeschermd. Ze zaten achter een kamerscherm en hun stemmen werden vervormd. Ze worden uit privacyoverwegingen aangeduid als DH01 en DH02.