Migratie

Vluchtelingenwerk slaat alarm: ‘Chaos bij inburgeren migranten’

09 december 2017

Van de migranten die afgelopen jaar in Nederland een asielstatus krijgen, zijn nog nauwelijks mensen ingeburgerd. In sommige gemeenten zelfs nog niet één. Vluchtelingenwerk maakt zich zorgen over de situatie en slaat alarm bij de Tweede Kamer.

Dat meldt het AD.  ‘Er moet wat gebeuren,’ zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. Asielzoekers zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering in Nederland, en moeten zich zelf inschrijven voor een cursus, waarna een examen kan worden afgelegd. Dat examen moet binnen drie jaar zijn gehaald. Sinds 2013 ligt de nadruk op eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker, maar de resultaten die dit oplevert zijn niet florissant.

‘Zoek het zelf maar uit’

‘Welkom in Nederland is de boodschap, en zoek het zelf maar uit. Er is een woud aan aanbieders, en mensen kunnen door de bomen het bos niet meer zien,’ aldus Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk tegen het AD.

De spectaculaire migratiedeal van Abidjan, lees de column van Arend Jan Boekestijn

Dat het huidige systeem moeilijkheden met zich meebrengt, wijzen ook de cijfers uit. Het slagingspercentage van de inburgeringstoets halveerde van 80 procent naar 39 procent. Dat blijkt uit cijfers van DUO. Van de 10.500 duizend mensen die sinds 2014 moeten inburgeren, is dat nu minder dan 4000 gelukt.

Aanstaande woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over de inburgering van asielzoekers. Vluchtelingenwerk maakt zich zorgen dat de slechte resultaten worden toegeschreven aan de migranten, terwijl het volgens de stichting de schuld is van het onwerkbare beleid van de overheid.

Afrikatop moet migratie naar Europa beperken

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.