Outlaw motorbendes

Betekent verbod Bandidos einde motorclubs?

20 december 2017Leestijd: 3 minuten

Motorclub Bandidos wordt verboden, zo vonniste de rechtbank in Utrecht woensdag. Volgens de rechter ‘pleegt en stimuleert’ de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond.

Het Openbaar Ministerie wilde de Bandidos Motorcycle Club als vereniging verbieden en spande daarom een rechtszaak aan. De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als de internationale vereniging.

Na een reeks van ernstige geweldsincidenten en betrokkenheid bij drugshandel en afpersing is de positie van outlaw-motorgangs omstreden. Het argument dat de club niet verantwoordelijk is voor misdragingen van individuele leden vervalt als de leiding op de hoogte is en zichzelf ook schuldig maakt aan strafbare feiten, zo stelt de rechter.

Lees ook van Gerlof Leistra over dit onderwerp: 

Waarom verbod op motorclub Satudarah kans van slagen heeft >

‘Internationale tak Bandidos ook verboden’

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters – afdelingen – in diverse steden. ‘De internationale structuur van de Bandidos MC maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidos-leden in Nederland worden verboden,’ zo motiveerde het OM afgelopen oktober tijdens de behandeling van de zaak. Het OM hamerde daarom ook op een verbod van de internationale tak. Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om de motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.

De advocaat van Bandidos meende in een verweer dat een verbod inbreuk maakt op het ‘fundamentele recht op vereniging’, maar de rechter stelde hem in het ongelijk.

Bij Hells Angels stond grondrecht op vereniging voorop

Pogingen om de Hells Angels te verbieden, mislukten in 2007. Het grondrecht op vereniging stond toen voor de rechter voorop.

Het verbod op de internationale tak is praktisch onhaalbaar, omdat zo’n verbod over de grens vrijwel niet is te handhaven. Motorclub Satudarah is in Duitsland wel al verboden. In dat land geldt ook een verbod voor de afdelingen van de Hells Angels.

Minister Dekker tevreden over uitspraak

Dat de rechter motorclub Bandidos heeft verboden is ‘goed nieuws’, zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een eerste reactie.

‘Dit soort clubs ondermijnen onze rechtsorde. Daarom moeten we ook snel werk maken van het wetsvoorstel dat criminele motorbendes verbiedt, zoals opgenomen in regeerakkoord‘, liet Dekker woensdag in een tweet weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dekkers collega Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spreekt van een ‘hele goede uitspraak’. Het Openbaar Ministerie heeft volgens hem ‘een optimaal resultaat’ bereikt. ‘Het is goed dat we laten zien dat ‘outlaw’ motorbendes geen vrij spel hebben’, vindt Grapperhaus. Maar ook voor de burgers in het zuiden is het vonnis volgens hem een opsteker.

Ook andere soortgelijke motorclubs mogen erop rekenen dat ze worden aangepakt, waarschuwt Grapperhaus. ‘Ik ga niet vertellen wie er nu aan de beurt zijn, maar ik kan u wel verzekeren: we gaan door.’

Overigens betekent een verbod geen einde van de misdaad, de club zet zijn activiteiten mogelijk ondergronds voort. Voordeel is wel dat voormalige leden van in dit geval de Bandidos burgers geen angst meer kunnen aanjagen door in hun motorjack met opdruk – de colours – te verschijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.