onderwijs

Scholen potten miljoenen op terwijl leraar staakt

06 december 2017

Basisscholen hebben honderden miljoenen euro’s in kas die niet worden uitgegeven. En dat terwijl de leerkrachten volgende week dinsdag opnieuw naar Den Haag gaan om te staken voor hogere lonen.

Dat meldt De Telegraaf. Basisschoolleraren stonden dit jaar al eerder op de barricaden om hun eis voor loonsverhoging kracht bij te zetten. De PvdA probeerde hierover zelfs een kabinetscrisis uit te lokken, terwijl Rutte II al maanden demissionair was. Nu blijkt dat basisscholen zelf miljoenen in kas houden, die niet worden uitgegeven aan de salarissen van docenten.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de vakbond voor docenten, vindt dat scholen dat geld niet moeten oppotten, maar spenderen. ‘Geld dat bestemd is voor onderwijs, moet ook echt worden uitgegeven aan onderwijs,’ zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Het geld moet volgens de bond worden gebruikt om de werkdruk voor leraren te verlagen.

Bijna 700 miljoen extra opgepot door basisscholen

Volgens de onderwijsinspectie loopt het bedrag dat basisscholen overhouden in de miljoenen. Al in 2012 wees de inspectie erop dat geld dat bestemd is voor basisonderwijs niet onnodig moet worden opgepot. Zo werd er over afgelopen jaar een overschot afgeboekt van 101 miljoen euro. Diezelfde inspectie wijst erop dat bij basisscholen de financiële buffers sinds 2012 met meer dan 682 miljoen euro zijn toegenomen.

De loongolf begint bij de basisscholen, schreef Syp Wynia eerder 

CDA-Kamerlid Michiel Rog vindt dat er strenger moet worden toegezien op scholen en op de vraag waaraan ze het geld uitgeven. ‘Als doelen niet worden gehaald, moet het geld terug,’ zegt Rog tegen De Telegraaf. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting.

Een van de redenen waarom scholen structureel geld opsparen, is het almaar wisselende onderwijsbeleid van de regering. Dat stelt de AOb. Als scholen niet kunnen rekenen op een stabiel beleid en hun inkomsten voor de komende jaren niet kunnen ramen, gaan ze zekerheden inbouwen voor de toekomst.

Het hardnekkige misverstand over de vrijheid van onderwijs

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.