Den Haag

Schippers: Rutte heeft niet hard genoeg gezocht naar vrouwen

23 december 2017Leestijd: 1 minuut

Ex-minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt dat premier Mark Rutte niet hard genoeg heeft gezocht naar geschikte vrouwen voor de ministersposten in het nieuwe kabinet. ‘Het argument dat ze er niet zijn is echt flauwekul,’ aldus Schippers.

In het kabinet-Rutte III heeft de VVD zes ministers, waarvan één vrouw: Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). ‘Ik vind dat niet goed. Het moet en kan anders,’ zegt Schippers zaterdag in de Volkskrant.

Schippers volgt lijn van Neelie Kroes

‘Blijkbaar is ervoor gekozen niet goed genoeg te zoeken. Als je uitkomt op een kabinet met veel meer mannen, heb je niet de besten geselecteerd,’ vindt Schippers.

Haar partijgenoot Neelie Kroes vindt dat ook: ‘Het kan niet zo zijn dat dat de liberale VVD één vrouwelijke minister levert.. en of dat nog niet genoeg was, zei Mark: “Ik ga voor kwaliteit”. En dan zie je dat stel op het bordes staan en denk je: dit hoeven we toch niet serieus te nemen?”, aldus de VVD-coryfee, die eerder al haar teleurstelling uitsprak over Ruttes keuzes.

Het kabinet-Rutte III heeft zes vrouwen op een totaal van zestien ministers. Bij het vorige kabinet waren er evenveel vrouwelijke ministers, maar was het aantal posten lager: dertien. Vlak na het aantreden van zijn nieuwe regering zei Rutte al dat hij liever meer vrouwen in zijn kabinet had gehad. ‘Uiteindelijk is het clubje waaruit je politici rekruteert voor dit type baan heel beperkt,’ zei hij destijds.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.