Raad van State: geen referendum over intrekken referendumwet

20 december 2017Leestijd: 1 minuut
Piet Hein Donner. Foto:ANP

De Raad van State acht een referendum over het intrekken van de referendumwet niet mogelijk. Dat oordeelt het hoogste adviesorgaan van de Nederlandse regering. Eerder werd nog mogelijk geacht om de intrekking van de referendumwet voor te leggen aan de kiezer.

De minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren (D66), stuurde de intrekkingswet voor het referendum vandaag naar de Tweede Kamer. Dit is vlak nadat advies van de Raad van State was ingewonnen. Eerder was Ollongren ook al duidelijk: over de intrekkingswet komt geen referendum. De Raad van State laat nu weten dat die redenering correct is. Volgens de Raad van State kan het kabinet beslissen om in een nieuwe wet af te wijken van de al bestaande wet.

Eén keer gebruikgemaakt van referendumwet

De Wet raadgevend referendum is één keer gebruikt, toen een volksraadpleging werd georganiseerd over het associatieverdrag met Oekraïne. De opkomst was net boven de verplichte 30 procent en een meerderheid van de stemmers was tegen het associatieverdrag. Uiteindelijk legde het kabinet de uitslag van het referendum naast zich neer.

In maart wordt een tweede referendum gehouden, dan wordt gestemd over de ‘sleepwet’.

 

Dwing referenda maar af. Zo blijft bestuurder wakker, schreef Geerten Waling eerder over dit onderwerp. Lees hier zijn blog terug.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.