Leden PvdA eisen aftreden eigen Kamerlid Moorlag

25 december 2017Leestijd: 2 minuten
Beediging PvdA-er Moorlag. Foto: ANP

Voor PvdA-Kamerlid William Moorlag zijn het onzekere kerstdagen. Vorige week oordeelde de rechter dat de sociale werkplaats Alescon, waar Moorlag met de scepter zwaaide, gehandicapten in dienst nam via een schijnconstructie. Uiterst pijnlijk voor de sociaal-democraten, die zich nu beraden op zijn positie.

Alescon overtrad de wet door honderden gehandicapten, via een zelf opgericht uitzendbureau in dienst te nemen met behulp van een schijnconstructie. Zo kon Alescon regelingen voor werknemers ontlopen, en spaarde de sociale werkplaats loonkosten uit. De constructie was weliswaar bedacht door de voorganger van Moorlag, maar het PvdA-Kamerlid zag geen reden om hier verandering in te brengen.

De kwestie is tegen het zere been van de PvdA. De gewezen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, nu PvdA-leider vanuit de oppositiebanken, zette zich jarenlang in tegen diezelfde schijnconstructies. Eind vorige week liet de PvdA nog weten dat Moorlag gewoon kon aanblijven als Tweede Kamerlid, maar nu lijkt dat toch voorbarig. De leden van de PvdA zitten erg met de schijnconstructies in de maag.

‘Moorlag had geen foute bedoelingen’

Volgens Asscher had Moorlag geen ‘foute bedoelingen’ bij het gebruiken van schijnconstructies. Alescon probeerde  juist zoveel mogelijk mensen in dienst te nemen. Toch is de kous daarmee nog niet af,  het bestuur van de PvdA wil tussen kerst en de jaarwisseling in gesprek met Moorlag. Ook PvdA-leider Asscher zal bij dit gesprek aanwezig zijn .

Voor de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, is het een uitgemaakte zaak: Moorlag moet weg. De Jonge Socialisten willen een ledenraad organiseren om de positie van Moorlag te bespreken. Daarvoor is instemming van 750 leden nodig, die worden nu in rap tempo opgetrommeld.

‘Dit past een PvdA’er niet’

‘Zelfs als er geen zelfverrijking plaatsvindt, past dit een PvdA’er niet,’ schrijven de Jonge Socialisten op hun website.  ‘Ook als William Moorlag met de beste bedoelingen foute beslissingen heeft gemaakt, zou het hem sieren als hij zijn Kamerzetel opgeeft.’

Moorlag nam in oktober de plaats in van Jeroen Dijsselbloem, die de Tweede Kamer verliet omdat bij hem ‘het vuur ontbrak’.