Politie pakt vier Syrische migranten op

01 december 2017Leestijd: 1 minuut
Verwoestingen in Syrië - bron:AFP

De politie heeft dinsdag vier Syrische migranten aangehouden. Twee van hen (23 en 26 jaar) worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië.

De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem zouden van 2012 tot en met 2015 hebben gevochten voor Jabhat al-Nusra, een afsplitsing van terreurgroep Al-Qa’ida, meldt het Openbaar Ministerie. De twee zijn in 2015 – toen de migratiecrisis op zijn ‘hoogtepunt’ was – samen naar Nederland gereisd.

Ook verantwoordelijk voor de smokkel van een Syrische migrant

Al-Nusra, onlangs omgedoopt tot Fateh-al-Sham, vecht in de Syrische burgeroorlog tegen het regime van president Bashar al-Assad en was, totdat Assad de stad heroverde, actief in onder meer Aleppo. Samen met een derde verdachte (26) uit Diemen zijn zij vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de smokkel van een Syrische migrant naar Nederland. Deze man, die intussen in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Lees dit artikel van Nikki Sterkenburg: waarom liep IS-strijder vrij rond in Nederland? 

De politie neemt in beslag genomen telefoons, chatberichten en foto’s onder de loep. Daarop zouden de twee vermeende terroristen van Al-Nusra zijn te zien op het slagveld. De twee zijn al sinds deze zomer in beeld na informatie van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag drie van de vier verdachten voor twee weken vastgezet. De gesmokkelde migrant is niet voorgeleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.