zeeland

Personeel Emergis bang voor terugkomst gewelddadige patiënt

29 december 2017Leestijd: 2 minuten

Grote onrust onder het personeel van de geestelijke gezondheidsinstelling Emergis in Kloetinge. De directie heeft besloten om een gewelddadige vrouwelijke patiënt opnieuw op te nemen terwijl ze in het verleden een poging tot doodslag ondernam op een werknemer van de instelling.

De medewerkers schreven een brandbrief die in handen is van AD. Daarin luiden medewerkers van de afdeling High Intensive Care (HIC) de noodklok over het opnieuw opnemen van de patiënte.

Personeel leeft met angst dat patiënt weer zal toeslaan

De vrouw werd eerder veroordeeld en werd naar aanleiding van geweldsincidenten ‘met blijvend letsel’ overgeplaatst naar de Kliniek Intensieve Behandeling in Eindhoven. Daar bleef ze negen maanden. Maar sinds afgelopen dinsdag is ze – tot ontzetting van het personeel – weer opgenomen in het Zeeuwse Kloetinge.

‘We voelen ons onveilig, we merken dat wordt gewerkt met de angst dat de patiënt weer zal toeslaan,’ schrijft het personeel, dat voornamelijk uit jonge vrouwen bestaat, in de brief. ‘Het is niet of, maar wanneer.’ Ze willen dat de patiënte ergens anders wordt geplaatst.

Meerdere medewerkers zouden tijdens haar eerder opname slachtoffer zijn geworden van ‘zeer fors en gericht geweld’, zo staat er in de brief. ‘Het is een cliënt die zeer berekenend haar kansen afwacht, bij een aanval zorgt dat er niet gepiept kan worden en vervolgens collega’s wurgt en gericht trapt.’

Geen politie of beveiligers in instelling

Gerco Blok, aanstaande directeur van Emergis, laat weten dat altijd geprobeerd wordt dit type patiënten uit te plaatsen. ‘Er is een groep cliënten die te zwaar is voor een reguliere zorginstelling als Emergis. Dat speelt landelijk. We hebben geen politie of bewakers, dus we zijn daar kwetsbaar in.’ De inrichting Emergis beschikt wel over zogenaamde EBK’s – extra beveiligde kamers – ‘Maar daar kun je iemand ook niet heel lang in laten zitten,’ aldus Blok.

Hij zegt dat Emergis zal proberen om de vrouw over te plaatsen naar bijvoorbeeld een tbs-kliniek. Maar daar zijn vaak lange wachtlijsten voor. Tot die tijd worden volgens hem extra veiligheidsmaatregelen genomen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.