Ontwikkelingshulp

Nederland betaalde 60 miljoen voor ‘stabiliteit in Syrië’

16 december 2017

De Nederlandse regering gaf sinds 2011 bijna 60 miljoen euro uit aan pogingen om het conflict in Syrië te stabiliseren. Dit is slechts een deel van het bedrag dat aan humanitaire hulp werd uitgegeven. Dat liep op tot 382 miljoen euro.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van Kamervragen van Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt (beiden CDA). Aanleiding van de Kamervragen was een BBC-uitzending, waarin werd aangetoond dat financiële hulp, die mede door het Verenigd Koninkrijk en Nederland werd gefinancierd, werd besteed aan een politie-eenheid die meehielp aan het stenigen van vrouwen.

Financiering politie kostte 12 miljoen

Ontwikkelingsgeld was bestemd voor de Vrije Syrische Politie, een politie-eenheid die de wederopbouw in Syrië mogelijk moet maken. Het idee was dat de politiemacht onafhankelijk zou opereren van extremistische organisaties, en voor stabiliteit zou zorgen in de regio. Ook moest de politiemacht tegenwicht bieden aan de regering van Bashar al-Assad. Nederland betaalde ruim 12 miljoen euro hieraan mee.

Begin december ontstond er commotie toen de BBC een reportage over dit project uitzond. Uit onderzoek van de BBC bleek dat de politie-eenheid die in Syrië werd opgezet, meehielp bij het executeren van burgers. De omroep meldt dat twee vrouwen om het leven kwamen door steniging.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Al-Nusra selecteerde politieagenten

Ook zou er geld zijn overgedragen aan extremistische groeperingen in de regio, in ruil voor bescherming. Al-Nusra, een terroristische organisatie die is gelieerd aan Al-Qa’ida, selecteerde een aantal agenten die meewerkten aan het project. Ook stonden er doden en fictieve personen op de loonlijst.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er risico’s kleven aan projecten in Syrië. ‘De situatie in het land is complex en chaotisch. Elke euro die in verkeerde handen valt, is er één te veel.’ De Nederlandse bijdrage aan het project is per direct stopgezet. Nu wordt door het ministerie onderzocht of alle financiële hulp wel goed wordt besteed.

De non-gouvernementele organisatie die het project leidt, wees de kritiek van de BBC van de hand. De organisatie verklaarde dat er maar van zes mensen is aangetoond dat ze banden met extremistische organisaties hadden, terwijl er 3.400 mensen aan het project hebben meegedaan.

Afshin Ellian: Supermacht Iran bereidt nieuwe conflicten voor

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.