Amsterdam

Man die insloeg op koosjer restaurant heeft tijdelijke verblijfsstatus

07 december 2017Leestijd: 2 minuten

De man die donderdagochtend gewikkeld in een Palestijnse vlag de ruiten aan diggelen sloeg van een koosjer restaurant in Amsterdam, heeft een tijdelijke verblijfsstatus en wordt snel weer vrijgelaten. De politie wil niets zeggen over zijn nationaliteit.

De 29-jarige man stond in Amsterdam ingeschreven, meldt omroep WNL donderdagmiddag.

Man is aangehouden op verdenking van ‘vernieling’

Kort nadat de Palestijnse terreurbeweging Hamas donderdagochtend opriep tot een nieuwe intifada tegen Israël, sloeg de man met een stok de ramen van het restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg in. Hij wapperde met een Palestijnse vlag en riep volgens omstanders ‘Allahu Akbar’ en ‘Palestina’. Agenten moesten pepperspray inzetten om hem aan te kunnen houden. Hij zit vast op het bureau voor verhoor.

Maar volgens de Amsterdamse politie zal de man vrijdag weer worden vrijgelaten. De politie mag hem niet langer dan vier tot zes uur vasthouden. Hij is aangehouden op verdenking van ‘vernieling’.

Mogelijk is de actie ingegeven door het beluit van de Amerikaanse president Donald Trump woensdag om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Palestijnen en moslimlanden reageerden woedend op het besluit. Terreurbeweging Hamas liet direct in een verklaring weten dat Trump met zijn beslissing ‘de poorten naar de hel’ opent. Hamas roept moslims overal ter wereld op om tegen de beslissing te protesteren.

Israël en Palestijnen ruziën om Jeruzalem

Lees voor volledige duiding van de explosieve situatie in het Midden-Oosten:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Zowel Israël als de Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne al dat hij de ambassade zou verhuizen.

Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor om de status van Jeruzalem bij vredesonderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnen vast te leggen. Vrede zou moeten berusten op twee staten die naast elkaar bestaan, een Joodse en een Palestijnse staat. Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.