Sociale Media

Hoe meisjes als ‘hoer’ worden ontmaskerd en vernederd

16 december 2017

‘Als je al een klein beetje inkijk hebt of make-up op, word je al als hoer bestempeld.’ Via de app Telegram proberen jongeren meisjes te ‘exposen’. Door ze met naam en toenaam te noemen in een chatgroep, worden meisjes zogenaamd ‘ontmaskerd als hoer’.

Dat meldt de NOS, die ruim een week meekeek met groepen in de app Telegram, waarin meisjes worden ‘ontmaskerd’. In deze groepen zitten honderden jongeren, die lid kunnen worden van zo´n groep als ze worden toegelaten via een link. Het doel ervan is om vrouwen aan de schandpaal te nagelen en te vernederen. Vooral meisjes met Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn hier het slachtoffer van.

Er worden naaktfoto’s, telefoonnummers en belastende informatie gedeeld, om meisjes en jonge vrouwen in verlegenheid te brengen. De NOS meldt dat het gaat om tientallen namen,  telefoonnummers en naaktfoto´s van meisjes per dag. Vervolgens worden belastende gegevens verder verspreid via sociale media.

‘Hij zette mijn nummer op Telegram’

‘Een jongen die ik niet kende, stuurde me een berichtje dat hij met mij in contact wilde komen,’ vertelt een meisje van Marokkaanse afkomst tegen de NOS. ‘Toen ik weigerde, zette hij mijn telefoonnummer op Telegram met de tekst dat ik een hoer ben, dat ik neuk en dat ik goedkoop ben. Dit gebeurt dus met heel veel meisjes.’ Vervolgens werd ze tientallen malen benaderd door andere mannen, omdat haar telefoonnummer bekend was gemaakt.

‘Bangalijsten zijn kinderspel vergeleken met deze Telegram-groepen,’ zegt jeugdhulpverlener Jacqueline Kleijer tegen de NOS. Ze begeleidt meisjes die hiervan het slachtoffer zijn geworden. ‘Je hebt meiden die in een groep in Amersfoort staan, maar ook herkend worden als ze in Lelystad de trein uitstappen. Dat is heel pittig.’

#MeToo-hysterie overschaduwt werkelijk seksueel geweld, schreef Elif Isitman eerder. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.