Grapperhaus: Verdachte fatale steekpartijen ‘zeer verward persoon’

15 december 2017Leestijd: 2 minuten
Twee doden en gewonden door geweld Maastricht. foto:ANP

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft gereageerd op de twee dodelijke steekpartijen in Maastricht. Over de arrestant is bekend dat het een 37-jarige man is, die zelf ook verwond raakte. Grapperhaus noemt hem ‘een zeer verward persoon’.

Om negen uur vond in de Botsaartstraat in Maastrichtse woonwijk Malpertuis een eerste steekpartij plaats. Daarbij werd een man doodgestoken. Volgens de politie gebeurde dit na een vechtpartij. De dader vluchtte.

Tien minuten later was het opnieuw raak. Op enkele honderden meters afstand werd opnieuw iemand doodgestoken, ditmaal een vrouw. Dat gebeurde op de Joseph Postmesstraat, opnieuw in een woonwijk. Bij die tweede steekpartij raakten twee anderen gewond.

Volgens De Telegraaf werden bij deze steekpartij een zwaard en een knuppel gebruikt. De keel van het vrouwelijke slachtoffer zou zijn doorgesneden. Volgens regionale media is er misschien sprake van meerdere daders. De politie wil hier vooralsnog geen uitsluitsel over geven.

Ook een gewonde in moskee

Om half twaalf werd er opnieuw alarm geslagen, toen er bij de moskee in de Westenraadstraat, op steenworp afstand van de eerste twee delicten, een gewonde man is gevonden. Waarschijnlijk is de dader na de steekpartijen naar de moskee gevlucht.

Er is later op de avond één arrestatie verricht vanwege mogelijke betrokkenheid. Volgens De Telegraaf werd een Arabisch sprekende man gearresteerd bij de moskee in de Weustenraadstraat. De man had een mes bij zich, en was bovendien bebloed.

‘Geen aanslag’

De politie weerspreekt dat het om een aanslag gaat met terroristisch motief. ‘Uit onderzoek is gebleken dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat deze incidenten een terroristisch motief hebben,’ zegt een woordvoerder. Volgens getuigen uit de omgeving is de dader een bekende van de slachtoffers. Het zou zelfs gaan om een familielid, meldt regionale zender 1Limburg.

Het onderzoek naar de steekpartijen is nog gaande. Premier Mark Rutte reageerde vanuit de Europese top in Brussel. ‘Vreselijk nieuws,’ zegt Rutte. ‘We moeten vaststellen dat er heel veel leed is in Maastricht.’ De premier betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. ‘De politie laat weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat hier terroristische motieven voor waren,’ aldus Rutte.