Hoe Hennie van Rey met kiprollades miljoenen witwaste

12 december 2017Leestijd: 2 minuten
ANP

Hennie van Rey heeft dinsdag in de rechtbank in Zwolle spijt betuigd voor zijn rol in het witwassen van miljoenen euro’s. ‘Het spijt me wat ik met mijn handelen heb aangericht’, zei de broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey tegen de rechters.

Het geld zou jarenlang in zijn Roermondse vleesbedrijf in kiprollades zijn verpakt en vervoerd. In juni 2015 werd op de Nederlandse Antillen een lading opgerold waarin 2,8 miljoen euro was verstopt. Het geld is vermoedelijk afkomstig van drugscriminelen uit Venezuela, meldt dagblad De Limburger.

Van Rey zou daarnaast verdachte geldstortingen hebben gedaan naar rekeningen in Kroatië. Justitie verdenkt hem in totaal van het witwassen van 9 miljoen euro. Van Rey heeft twee geldtransporten naar Aruba bekend.

De zaak tegen Jos van Rey, hoe zat het ook alweer? Lees hier het hele verhaal >

‘Waarom het is gebeurd snap ik niet’

‘Ik heb stommiteiten begaan’, zei de 76-jarige van Rey dinsdag in de rechtbank. ‘Waarom het is gebeurd, snap ik nog steeds niet.’ Naast Van Rey staan in de zaak ‘Kipcash’ nog twee handlangers, Diana P. uit Roermond en Aquiles C. uit Vught, terecht.

De zaak valt Van Rey naar eigen zeggen zwaar. Hij liet de rechtbank in Zwolle alvast weten de komende dagen zich verder vooral op zijn zwijgrecht te beroepen. De rechtbank in Zwolle trekt in totaal vier dagen uit voor de zaak tegen Van Rey.

De 76-jarige Van Rey is de broer van de omstreden Limburgse politicus Jos van Rey. De politicus werd vorig jaar veroordeeld voor onder meer stembusfraude. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.