Den Haag

Arie Slob: doelwit van de leraren

12 december 2017

Vandaag staken de leraren in het basisonderwijs. Ze willen dat het kabinet 1,4 miljard extra uittrekt: 900 miljoen euro voor hogere lonen en 500 miljoen voor de werkdruk. Minister Arie Slob zegt niet meer te kunnen uittrekken dan de 700 miljoen euro extra die is vastgelegd in het Regeerakkoord. Wie is Arie Slob?

Amper twee jaar moest de politiek het zonder Arie Slob (56) stellen. Intussen is hij minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en het doelwit van leraren die meer salaris eisen.

‘Ik moet eerlijk zijn: als het gaat om financiën, kan ik de verwachtingen niet waarmaken,’ zei Slob in de Amsterdamse evenementenhal AFAS Live op een bijeenkomst met boze leraren uit het basisonderwijs. Deze opening leverde de voormalige fractievoorzitter van de ChristenUnie veel boegeroep op.

Toch herhaalde hij bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer nog maar eens dat de afgelopen jaren al fors meer geld naar het onderwijs was gegaan.

‘Gods akker is groter dan het Binnenhof,’ zei Slob bij zijn vertrek uit Den Haag in november 2015. Hij ruilde na veertien jaar zijn rol als Tweede Kamerlid in voor die van directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Met de deelname van de ChristenUnie aan Rutte-lll keerde Slob toch weer snel terug in Den Haag.

Daar liep hij al snel op tegen de protesterende leraren die meer salaris willen. De door actievoerende basisschoolleraren gestelde deadline om minimaal 1,4 miljard euro extra in het primair onderwijs te pompen, verstreek 5 december.

Slob zegt niet meer te kunnen bieden dan de extra 720 miljoen euro die in het regeerakkoord is vrijgemaakt. De onderwijsvakbonden AOb, CNV Onderwijs en FvOv roepen hun leden op om dinsdag 12 december hun werk neer te leggen. Dat wordt de tweede lerarenstaking in drie maanden tijd.

Slob: grondlegger van de constructieve drie

Na het mislukte Catshuisberaad van Rutte-l met gedoogpartner PVV in 2012 nam Slob het initiatief voor het ‘lenteakkoord’. ‘We zijn naar voren gestapt en hebben mensen meegekregen. Tot het laatst werd er hardop getwijfeld, ook door collega’s, en twee dagen later lag er een uniek akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie,’ zei hij in 2012 tegen Elsevier.

Ook het tweede kabinet Rutte (VVD/PvdA) – dat geen meerderheid had in de Eerste Kamer – werd mede dankzij Slob in het zadel gehouden. Samen met D66 en SGP vormde ChristenUnie de constructieve drie. In deze periode kreeg Slob van collega-fractievoorzitters de niet positief bedoelde bijnaam ‘Arie Bombarie’.

Bij onderhandelingen over de gaswinning, de zorgwet en de strafbaarstelling van illegaliteit dreigde hij als leider van de kleinste fractie – 5 zetels –  telkens op te stappen. Minister-president Mark Rutte (VVD) roemde bij Slob’s afscheid in 2015 dat hij met een kleine fractie relatief veel invloed wist uit te oefenen en dat hij met humor het ijs wist te breken.

Dat optimistische had Slob altijd al. Als gemeenteraadslid initieerde hij een autovrije zondag in Zwolle, zonder noemenswaardig succes. Slob zag dat niet als een mislukking. ‘Ik had niet verwacht dat de straten leeg zouden zijn, dat was ook niet de bedoeling. We wilden een discussie op gang brengen en dat is gelukt.’

Docent op ministerie van Onderwijs

Slob werd geboren in het Zuid-Hollandse Nieuwerkerk aan den IJssel als helft van een tweeling. Het gereformeerd-vrijgemaakte gezin telde tien kinderen. Zijn vader runde een winkel in dier- en tuinbenodigdheden. Slob ging na de middelbare school een jaar in militaire dienst, voordat hij de lerarenopleidingen geschiedenis en maatschappijleer volgde aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort.

Als docent geschiedenis en maatschappijleer werkte Slob vanaf 1985 ruim tien jaar op middelbare scholen. In 1993 wordt hij raadslid voor het GPV (Gereformeerd Politiek Verbond) in Zwolle. De partij zou later opgaan in de ChristenUnie. ‘De politiek is echt op mijn weg gekomen. Eerst zat ik in de gemeentepolitiek en toen dacht ik: hé, ik geloof dat ik hier kwaliteiten voor heb gekregen, al moest ik ze wel ontwikkelen,’ zei hij in Elsevier.

De overstap naar Den Haag volgde in 2001 toen Gert Schutte afscheid nam van de kamer. De GPV-fractievoorzitter maakte ruimte voor de fusie van GPV en RPF (Reformatorische Politieke Federatie) tot de ChristenUnie.

Met zijn vrouw Marjette (54) woont hij in het buurtschap Windesheim, net onder Zwolle. Zij werkt als kinderfysiotherapeute in het speciaal onderwijs. Ze zijn ruim dertig jaar getrouwd en hebben vier kinderen.

Inmiddels zijn de drie dochters en zoon het ouderlijk huis uit. ‘Nu wil ik gewoon weer eens verjaardagen bezoeken die ik anders aan me voorbij moest laten gaan, en op vakantie gaan zonder telkens te worden gestoord,’ zei Slob tegen het Nederlands Dagblad bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer in december 2015.

De komende tijd zal Slob wel eens weer een verjaardag overslaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.