Amsterdam

Aanpak radicalisering blijft in nevelen gehuld

01 december 2017Leestijd: 2 minuten

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders blijft schimmig over de aanpak van geradicaliseerde moslims. De raad wordt alleen nog maar achter gesloten deuren geïnformeerd, en zelfs dan is het college uiterst terughoudend.

Ook rijst de vraag of de gemeente gegevens over radicalisering wel zorgvuldig bijhoudt. Een woordvoerder van het college zegt tegen De Telegraaf dat er geen exacte cijfers zijn over het aantal ingrepen tegen radicalisering. Ook weigert de gemeente na te gaan hoe vaak er wordt opgetreden tegen de komst van haatimams.

Wel geeft de gemeente toe dat er de afgelopen jaren  in moskeeën  in de stad ‘controversiële sprekers’ zijn geweest. Maar over het aantal kan de gemeente geen mededelingen doen.

‘Indien de komst van een controversiële spreker van tevoren bekend is, wordt beoordeeld of dit een risico vormt, mede aan de hand van de richtlijnen van het Rijk. Zo nodig zijn maatregelen genomen.’ Dat zegt de gemeente tegen De Telegraaf.

‘Hoe kan raad controleren?’

Ook de gemeenteraad tast in het duister. Diederik Boomsma van het CDA tegen Elsevier Weekblad: ‘Bizar. Ik heb al een aantal keren gevraagd in hoeverre moskeeën extremistisch gedachtegoed verspreiden. Daar wil ik als raadslid zicht op hebben, maar tot nu toe krijg ik daarop geen antwoord op. Nu lees ik in De Telegraaf dat er überhaupt geen gegevens worden bijgehouden over het aantal van dit soort gevallen. Als ik niet word geïnformeerd, kan ik het college niet controleren.’

Boomsma kondigt aan nieuwe vragen te gaan stellen, ‘maar nu nog uitgebreider’. Hij wil dat de gemeente een visie formuleert over de aanpak van salafisme. Loco-burgemeester Eric van der Burg (VVD) heeft aangegeven vragen over de Amsterdamse aanpak van radicalisering alleen nog maar te behandelen achter gesloten deuren. Opmerkelijk, want juist de pers onthulde dat de gemeenteraad op dit dossier niet altijd volledig werd geïnformeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.