Amsterdam

Rechter: gemeente ontsloeg Saadia ait-Taleb terecht

21 december 2017

Deradicaliseringsambtenaar Saadia ait-Taleb werd terecht ontslagen. Dat oordeelde de rechtbank Amsterdam vanmiddag. Ait-Taleb had bezwaar gemaakt tegen haar strafontslag bij de gemeente Amsterdam, ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Volgens de rechtbank is het bezwaar ongegrond.

De gemeente ontsloeg Saaida ait-Taleb omdat ze opdrachten gunde aan een persoon met wie ze een relatie had. Ait-Taleb bestrijdt dat er sprake was van een relatie met de man. Wel geeft ze toe dat er een flirt was.

Opmerkelijk is dat de man met wie ze een affaire had, door de gemeente Amsterdam was ingehuurd voor een geheim radicaliseringsproject. Dat bleek uit onderzoek van Elsevier Weekblad, dat inzage kreeg in vertrouwelijke stukken en sprak met betrokkenen.

Meer dan alleen een flirt

De advocaat van de gemeente Amsterdam verwees tijdens de zitting onder meer naar WhatsAppgesprekken tussen de twee, waaruit zou blijken dat er wel degelijk meer was tussen hen. Als programmamanager van het team radicalisering en polarisatie had Saadia ait-Taleb een andere inschatting moeten maken van haar onafhankelijkheid en is betrouwbaarheid essentieel, vindt de gemeente Amsterdam.

Of de beschuldigingen voldoende zijn voor strafontslag, is in dit kort geding nog niet vastgesteld. De rechter ziet in elk geval geen aanleiding om het besluit op dit moment op te schorten, mede omdat niet is gebleken dat de financiële situatie van de vrouw hierom vraagt. De kwestie gaat verder in een bodemprocedure, waarvan de zitting op 30 januari is. Verder loopt er onder meer nog een strafrechtelijk onderzoek.

Het Van der Laan-project waar niemand van mocht weten

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.