Misdaad

Tbs’ers ontsnappen makkelijk en vaak tijdens verlof

18 december 2017Leestijd: 2 minuten

Het is voor tbs’ers zeer eenvoudig om te ontsnappen aan toezicht tijdens verlof. Het aantal incidenten met tbs’ers dat ernstig genoeg is om aan de staatssecretaris te melden, neemt toe.

Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van gegevens van tbs-klinieken. In 2014 ging het om 214 gevallen, in 2016 was dat aantal opgelopen naar 253. Het gaat hierbij om ontsnappingen, geweld in de instelling en smokkel van drugs en  telefoons, en kinderporno.

Volgens de krant ontsnapte een tbs’er bijvoorbeeld toen zijn begeleider een frietje ging halen of tijdens een uitje bowlen. Het vluchtgevaar wordt vaak ernstig onderschat. Zo mocht een gedetineerde gewoon op verlof, nadat bij hem een dag eerder ineens een telefoon werd aangetroffen met onbekende nummers. Tijdens zijn verlof ontsnapte hij met een vluchtauto die voor hem klaarstond.

Dit ging er allemaal mis met het verlof van tbs-er Michael P.:

Waarom perverse Michael P. zo snel weer vrij rondliep >

Daarnaast zijn er incidenten waarbij gedetineerden tijdens hun onbegeleid verlof overvallen, diefstallen of geweld plegen en ’s avonds terugkeren in hun cel. Zo herkende een cipier een van zijn gevangenen in het programma Opsporing Verzocht.

Het meest tragische voorbeeld hiervan is de zaak van Michael P. Hij wordt verdacht van moord en verkrachting van Anne Faber en pleegde die misdaad tijdens zijn verlof. Als een tbs’er tijdens verlof de fout in gaat, wordt volgens de krant vaak verzwegen dat de dader een ontsnapte gedetineerde is.

Gewurgd met eigen kleren

Volgens de krant schetsen de documenten een schokkend beeld van wat er in de tbs-klinieken gebeurt. Zo is melding van een incident waarbij een cipier wordt gewurgd met zijn eigen kleren en zou gevangenispersoneel in de fout gaan door telefoons en drugs naar binnen te smokkelen.

De SP wil dat het systeem van verlof wordt onderzocht. De PVV wil een eind aan alle verloven totdat de situatie onder controle is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.