Fipronil

Schiet Tweede Kamer pluimveehouders te hulp?

13 december 2017Leestijd: 2 minuten

Het kabinet moet de Tweede Kamer uitleg geven waarom het blijft weigeren kippenboeren te hulp te schieten die in de knel zitten door het schandaal met fipronil-eieren. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben opheldering gevraagd.

Dat doen de partijen omdat België wél bijna 22 miljoen euro uittrekt voor gedupeerde boeren.

Minister Carola Schouten van Landbouw liet dinsdag weten dat Nederlandse pluimveehouders niet op schadevergoeding hoeven te rekenen. Ze blijft erbij dat de kippenboeren zelf aansprakelijk zijn voor de schade die afgelopen zomer door het schandaal met de ‘gifeieren’ is aangericht. Die bedraagt tussen de 65 en 75 miljoen euro.

Elsevier Weekblad maakte een overzicht:

Zoveel schade veroorzaakte paniek om ‘gifeieren’ >

Sancties van Europese Commissie voor staatssteun

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) is teleurgesteld in de reactie van minister Schouten. ‘Ze heeft te snel haar conclusie getrokken. We mogen onze getroffen pluimveehouders niet in de kou laten staan.’

Het vorige kabinet waarschuwde steeds voor sancties van de Europese Commissie, die hulp zou beschouwen als verboden staatssteun. Maar de Commissie sprak dinsdag juist haar goedkeuring uit voor de steun aan Belgische boeren. Brussel stelde dat de eiercrisis een ‘uitzonderlijke gebeurtenis’ is die hulp rechtvaardigt.

LTO klaagt NVWA aan

De Land- en tuinbouworganisatie (LTO) laat woensdag weten dat het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter daagt wegens nalatigheid in de eiercrisis. Volgens de LTO hebben pluimveehouders hierdoor nodeloos veel schade geleden.

De LTO verwijt de NVWA met name vorig jaar november niet voldoende actie te hebben ondernomen toen er al concrete meldingen binnenkwamen over grootschalig gebruik van het verboden middel fipronil door het bedrijf ChickFriend.

NVWA was op de hoogte van gebruik fipronil

‘De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld’, zegt advocaat Roeland de Mol. ‘Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen.’

Juist na november 2016 zijn nog veel kippenstallen door ChickFriend behandeld met het giftige bestrijdingsmiddel, terwijl de pluimveehouders niet wisten dat het om fipronil ging. Hoewel de NVWA op de hoogte was van het gebruik fipronil is de sector hierover niet ingelicht. ‘Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen’, stelt Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO. ‘Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.