Politiek

Zo wil VVD appen achter stuur aan banden leggen

28 november 2017Leestijd: 2 minuten

Even een snel bericht sturen via Whatsapp als je in de auto achter het stuur zit, is er wat de VVD betreft in de toekomst niet meer bij. De grootste regeringspartij wil dat deze praktijken harder worden aangepakt.

Appen achter het stuur moet juridisch worden gelijkgesteld met roekeloos rijden, zodat de rechter strengere sancties kan opleggen, vindt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra.

Appende automobilisten niet laten wegkomen met taakstraf

Automobilisten die doorlopend op hun mobiele telefoon kijken, moeten wat hem betreft niet wegkomen met een taakstraf. Ook wil Dijkstra dat de politie na een verkeersongeluk standaard de smartphone van de bestuurder kan uitlezen om te kijken of deze kort daarvoor zat te appen. Volgens het Kamerlid is het nu vaak lastig om de bewijsvoering in dit soort gevallen rond te krijgen.

Sinds de smartphone leven miljoenen Nederlanders continu in hun ‘cloud’ en dat is vooral in het verkeer een probleem. Ze hebben het zelf niet eens meer in de gaten, maar andere weggebruikers zien het wel, schreef Eric Vrijsen eerder in Elsevier Weekblad >

Dijkstra kwam met zijn voorstel op de proppen tijdens de behandeling van de begroting van Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur). Ook andere Kamerleden willen dat de kersverse minister actie onderneemt. CDA’er Maurits von Martels vroeg bijvoorbeeld om een publiekscampagne om te waarschuwen tegen appende verkeersdeelnemers. Ook wil hij dat de overheid telecombedrijven vraagt te zorgen voor techniek die appen door automobilisten onmogelijk maakt.

Het is een thema dat de afgelopen tijd veel in het nieuws is. Recentelijk kreeg een  een vrouw taakstraf, nadat zij vorig jaar op Texel de 21-jarige Yannick Frijns doodreed. De ouders van het slachtoffer zijn ervan overtuigd dat het ongeluk het gevolg was van appen achter het stuur, maar de rechter achtte dit niet bewezen. De ouders zijn een stichting begonnen om verkeersslachtoffers door telefoongebruik te voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.