Wilders heeft last van ‘steeds gruwelijkere’ bedreigingen

11 november 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders zegt veel vaker aangifte te doen van bedreiging - Foto: AFP

PVV-leider Geert Wilders maakt zich zorgen over de aanhoudende bedreigingen aan zijn adres. Volgens hem worden die bedreigingen steeds grover van aard.

‘Mijn ingewanden moeten eruit, mijn familie zou voor de trein moeten worden gelegd,’ zo citeert hij een aantal bedreigingen aan De Telegraaf.

Wilders doet veel vaker aangifte

De PVV-leider zegt hierdoor vaker aangifte te doen, met name ook omdat veel bedreigingen via sociale media binnenkomen. ‘Toen ik aangifte deed over dreigmails, ging het om 100 à 200 per jaar. Nu doe ik dat per maand.’

Wilders, die eerder een medewerker de bedreigingen in kaart liet brengen, maakt zich zorgen, en geeft aan dat ‘elke bedreiging je wel raakt’.  ‘Soms staan er details in over mijn omstandigheden die gedeeltelijk lijken te kloppen. Dat is niet leuk om te lezen. Mijn maag draait ervan om,’ aldus Wilders, die inmiddels al dertien jaar wordt beveiligd.

Wilders maakt dreigementen nu openbaar

Wilders is onlangs begonnen met het openbaar maken van dreigementen op sociale media. Dit doet hij in de hoop dat het een afschrikwekkende werking heeft: ‘Dat mensen wakker worden geschud over de bizarre situatie dat iemand die namens een deel van de bevolking in de Tweede Kamer is gekozen dagelijks moet vrezen voor zijn leven. En wiens leven even zo vaak gekweld wordt door mensen die hem de meest persoonlijke en grove verwijten maken.’

Hoewel hij wel aangifte doet, haalt dat volgens hem weinig uit. Volgens de PVV-leider komt het gros ermee weg. Aangiften behandelen over dreigementen via sociale media zou bovendien lastig zijn voor de politie, omdat die vaak via het buitenland lopen en ip-adressen daardoor lastig zijn te traceren.