Eurogroep

Waarom Dijsselbloem mogelijk langer aanblijft

27 november 2017Leestijd: 2 minuten

Het is goed mogelijk dat Jeroen Dijsselbloem nog zes maanden langer aanblijft als voorzitter van de eurogroep. Dijsselbloem, inmiddels ex-minister van Financiën, zou in januari opstappen, maar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft andere plannen.

Juncker zou aandringen op verlenging van Dijsselbloems termijn, omdat dit scenario Duitsland en Oostenrijk goed zou uitkomen. Beide landen hebben een demissionaire regering en dus nog geen nieuwe minister van Financiën, schrijft het Oostenrijkse dagblad Die Presse.

Lees hier hoe het ervoor staat met de formatie in Duitsland, waar Merkel Schulz opzichtig paait >

Geen commentaar op speculaties

De woordvoerder van  Dijsselbloem wil niet ingaan op de speculaties van de krant, die maandag onder meer meldt dat de Europese christen-democraten de verlenging zouden steunen. Dijsselbloem is sociaal-democraat en sinds Rutte III op het bordes stond geen Nederlands kabinetslid meer.

Volgens de woordvoerder is de procedure voor de opvolging van Dijsselbloem ook niet gestopt. De ministers van Financiën van de negentien eurolanden kiezen op 4 december normaal gesproken iemand uit hun midden. Eerder was al bekend dat belangstellenden zich tot 30 november uiterlijk 12.00 uur kunnen aanmelden. Vrijdagmorgen zou Dijsselbloem bekendmaken wie de kandidaten zijn.

Tot dusver circuleerde naam Oostenrijkse minister

Een nauw betrokkene in Brussel zegt dat het aantal gegadigden vooralsnog beperkt is. Niemand heeft zich publiekelijk opgeworpen als kandidaat. Tot dusver circuleerde onder anderen de naam van de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling, maar hij komt waarschijnlijk niet terug in de regering van de beoogde nieuwe bondskanselier, de 31-jarige christen-democraat Sebastian Kurz.

In oktober kwam de eurogroep overeen dat Dijsselbloem zijn tweede termijn kon uitdienen, ook als hij geen minister meer is. Na het aantreden van het kabinet-Rutte III werd hij als betaald adviseur ingehuurd door het Europese noodfonds ESM, dat ook zijn onkosten vergoedt voor zijn werk als eurogroepvoorzitter.

Jelte Wiersma: overheveling van macht naar de EU komt tot stilstand

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.