Tweede Kamer

Uitgereikte hand en meligheid: zo verliep het debat over de Regeringsverklaring

02 november 2017

Een felle woordenwisseling over het afschaffen van de dividendbelasting, maar de drie linkse partijen geven het kabinet-Rutte III toch min of meer het voordeel van de twijfel.

In het debat over de Regeringsverklaring, aan het slot van de tweede termijn van de Kamer namen GroenLinks, SP en PvdA hun verlies van dit verkiezingsjaar. Zij wensten VVD-premier Mark Rutte succes.

Achter de schermen wordt gesproken over wijkverpleging

Rutte gaf op het punt van de dividendbelasting geen duimbreed toe. Mogelijk zit er nog wel politiek wisselgeld rond de wijkverpleging. De linkse oppositie vindt dat Rutte III daarvoor meer geld moet uittrekken en achter de schermen wordt daarover gesproken.

De verhouding tussen de linkse oppositie en het kabinet stond de afgelopen dagen af en toe even onder spanning. Bijvoorbeeld toen Jesse Klaver (GroenLinks) het kabinet verweet ‘1,4 miljard naar het casino te brengen’ via het afschaffen van de dividendbelasting. Maar al met al reikten de linkse fractieleiders uit naar de ‘uitgestoken hand’ van Rutte.

Depolitiserende toon van Dijkhoff

‘Ik proef veel steun voor het kabinetsbeleid,’ concludeerde VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. Hij maakte een sterk debuut in zijn nieuwe rol door een nuchtere, depolitiserende toon te kiezen: ‘We willen met zijn allen ons land een beetje fris doorgeven aan toekomstige generaties.’ Dijkhoff excuseerde zich ook voor ‘het uitwisselen van absurditeiten’.  Hij zei dat er te veel ‘feitigheden’ in het debat waren geslopen, samenraapsels van semi-feitjes en verdraaiingen,  waardoor burgers het vertrouwen in de politiek verliezen.

In een urenlang debat slaat altijd de meligheid toe en barsten Haagse politici geregeld in lachen uit. Bijvoorbeeld toen op de publieke tribune een baby’tje begon te huilen. Rutte zei dat hij bijval constateerde. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat als zijn kinderen zo’n geluid maakten, dat geen blijk was van blijheid. Daarop zei Rutte, verwijzend naar de beruchte Instagram-foto van Jesse Klaver met een eikeltjespyjama aan, dat Klaver misschien een verkeerde pyjama had. Waarop iedereen het uitproestte.

Het zijn de flauwigheden van een zich voortslepend debat.

Moties voor dividendbelasting

Klaver gaat volgende week op bezoek bij VVD-klimaatminister Eric Wiebes. Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) zeiden dat ze jaloers op hem waren.

Via moties probeert Klaver nog de dividendbelasting in stand te houden of in elk geval Rutte te dwingen de namen bekend te maken van de bedrijven die hem ertoe hebben aangezet deze belasting af te schaffen. Het positieve effect op de werkgelegenheid is volgens hem onbewezen. Hij zou de 1,4 miljard zelfs nog liever aan Defensie uitgeven.

SP-leider Emile Roemer riep Rutte op te stoppen met de ‘belastingoorlog’. In het jaarlijkse debat over de begroting ging Roemer nogal eens de mist in, maar de afgelopen jaren kwam hij – nu zij aan zij strijdend met Klaver en PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher – goed uit de verf.

Geert Wilders (PVV) lag op ramkoers met het kabinet, maar ook hij steunt enkele linkse moties. Maar vanwege de nipte meerderheid van de coalitie zijn die kansloos.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.