Wet-Hillen

Wilders wil 20 uur spreektijd in debat aflosboete, dit is zijn plan

21 november 2017

De Tweede Kamer maakt zich op voor een marathondebat over de Wet Hillen, op dinsdag. Er is meer dan 36 uur spreektijd aangevraagd, om de zaak te vertragen.

In de Wet Hillen staat dat hypotheken die bijna of helemaal zijn afgelost vrij zijn van belasting. Het kabinet wil de wet afschaffen. Tegenstanders van dat plan spreken van een ‘aflosboete’.

De PVV wil twaalfhonderd minuten spreektijd en 50PLUS heeft negenhonderd minuten spreektijd gevraagd. Andere partijen hebben hooguit dertig minuten nodig.

Lees voor meer achtergronden bij dit onderwerp dit artikel van politiek redacteur Eric Vrijsen:

>> Hans Wiegel tegen eigen partij: schaf Wet Hillen niet af

Na aflossen de rekening

Volgens 50PLUS zijn mensen jarenlang gestimuleerd om hun hypotheek af te betalen en als dat dan is gebeurd, krijgen ze de rekening gepresenteerd. De partij wil meer tijd voor een zorgvuldige behandeling in de Kamer.

Het plan van deze twee oppositiepartijen is als volgt: door het debat te rekken, willen ze een jaar uitstel winnen.

Behandeling moet deze week worden afgerond

Het kabinet wil de wet afschaffen vanaf 2019 over een periode van dertig jaar. Om die datum te halen, moet het besluit nog dit jaar door beide Kamers worden goedgekeurd. De Tweede Kamer moet de behandeling dan deze week afronden. Dat willen PVV en 50PLUS met hun spreektijd verhinderen.

In de Verenigde Staten wordt deze parlementaire tactiek van vertraging een ‘filibuster’ genoemd. In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het voorstel van het kabinet tot afschaffing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.