Blerick

Rutte: ‘Ook familie en vrienden moeten klootzakken Blerick aanpakken’

03 november 2017Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte noemt de gebeurtenissen in het Venlose stadsdeel Blerick ‘zeer ernstig’. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie.

Journalisten en camerateams werden donderdag in Blerick aangevallen en politieagenten met stenen bekogeld. In de wijk speelde zich een dag eerder een dodelijke schietpartij af. Sindsdien heerst er grote onrust in de buurt.

‘Politiemensen moeten hun werk kunnen doen, journalisten moeten hun werk kunnen doen. Dit is een land waar de staat en niet de straat regeert,’ aldus Rutte. Volgens de premier hebben politie en lokaal bestuur ‘adequaat’ opgetreden. Verder is het een zaak van de lokale autoriteiten, voegde hij toe.

Zaak van familie om ‘klootzakken ter verantwoording te roepen’

De overheid kan dit soort zaken niet in zijn eentje oplossen, zei de premier. ‘Terecht dat Nederland in de eerste plaats ook naar de overheid kijkt om ervoor te zorgen dat de mensen in het land veilig zijn. Maar daar kan het niet bij blijven,’ zei de VVD-premier. ‘Het is ook een zaak van de directe familie en vrienden van deze klootzakken om hen ter verantwoording te roepen.’

Als er extra politie-inzet nodig is, gaat die er komen. Dat zei minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de gebeurtenissen in Blerick. Hij heeft een gesprek gehad met korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie, waarin hem is verzekerd dat extra politie-inzet mogelijk is. De minister noemde het belagen van media en politie ‘uiterst kwalijk’. ‘Dit kan absoluut niet.’

Familie van de bende van Venlo

Woensdag werd op klaarlichte dag de 22-jarige Ömer Köksal om het leven gebracht, vermoedelijk door twee gewapende mannen. Het slachtoffer zou familie zijn van Hacibey Köksal, oud-lid van de bende van Venlo. Deze bende zou zich in 1993 en 1994 schuldig hebben gemaakt aan meer dan 250 geweldsdelicten in de regio. Daaronder tal van moorden met geld als motief.

Na de schietpartij van woensdag vluchtte een van de verdachten een flatgebouw in. Toen de politie het gebouw omsingelde, liep de situatie uit de hand. Buurtbewoners – onder wie een groot aantal van Turkse komaf – vielen agenten aan en de Mobiele Eenheid moest uitrukken. De flat werd uitgekamd, maar dit leidde niet tot een arrestatie.

In nog geen half jaar tijd is Blerick opgeschrikt door vier schietpartijen. ‘Ik durf niet meer de straat op,’ zei een Turks-Nederlandse vrouw woensdag tegen De Telegraaf. ‘Mijn dochtertje mag alleen naar buiten als ik weet waar ze is. Ik volg haar via de navigatie. Vind je het gek? Er wordt hier in woonwijken geschoten. De politie lijkt niet meer de baas te zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.