Regeringsverklaring

Klaver en Rutte vliegen elkaar in de haren over migratie

02 november 2017

Het was de reden waarom de formatie met GroenLinks in de zomer klapte: het feit dat Jesse Klaver geen migratiedeals wil sluiten met Noord-Afrikaanse landen. Donderdagmiddag, tijdens het debat inzake de Regeringsverklaring, werd die breuklijn tussen de VVD en GroenLinks weer eens blootgelegd.

Volgens de premier, die vorige week aan zijn derde kabinet begon, is het prima om met landen als Egypte, Libië en Tunesië akkoorden te sluiten over het beteugelen van de migratiestroom.

Mensensmokkelaars en hun misdadige lucratieve handel

Eerder sloot de Europese Unie een soortgelijke deal met Turkije en die houdt – ondanks alle kritiek – wonderwel stand. Migranten die met bootjes de oversteek wagen en worden opgepikt door de kustwacht, moeten weer naar de landen worden gebracht waarvandaan ze vertrokken. Het kabinet wil niet dat deze bootmigranten de hele asielprocedure doorlopen in Europa. Het moet mensensmokkelaars en hun misdadige maar lucratieve handel ontmoedigen.

Ook Italië wordt zo ontzien, omdat daar al heel veel migranten zijn en aankomen. Zij willen hun weg graag voortzetten naar noordwest-Europa. In aller EU-belang dus om afspraken te maken met Noord-Afrika (waar bijvoorbeeld Angela Merkel haar hand ook niet voor omdraait).

Klaver eist excuses van Rutte na ‘vriendje van smokkelaar’

GroenLinks-leider Jesse Klaver is het vurig oneens met het kabinet: ‘Wie moet dan beoordelen of bijvoorbeeld een homoseksueel veilig is in Egypte (…). De kapitein? Komt er dan een mini-tribunaaltje aan boord van dat schip om iedereen te beoordelen?’ Klaver is bang dat de mensenrechten met voeten zullen worden getreden en wil dat per migrant wordt bekeken of hij wel of niet in gevaar is.

Het is precies deze kloof die ervoor zorgde dat de formatie met GroenLinks mislukte, waarna de ChristenUnie aanschoof. Na lang onderhandelen stond er vorige week dan eindelijk een kabinet op het bordes. De blijvende onenigheid tussen Rutte en Klaver verhevigde vandaag nog eens, voor het oog van de camera. ‘Ik snap niet dat de heer Klaver vriendjes is met die mensensmokkelaars. Waarom hij niets wil doen om hun business model te doorbreken.’ De GroenLinks-leider reageerde boos en eiste excuses van de premier van VVD-huize: ‘Nu gaat hij te ver,’ waarop Rutte toegaf dat hij zich inderdaad wat had laten gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.