Verkiezingen

PvdA met Jacobi de grootste in Leeuwarden

22 november 2017

Onder leiding van oud-Kamerlid Lutz Jacobi gaat de Partij van de Arbeid aan kop in de Friese hoofdstad. Tachtig procent van de stemmen is geteld. De prognose is dat de sociaal-democraten 25 procent van de stemmen in Leeuwarden halen.

Daarmee heeft de PvdA een voorsprong van bijna 15 procent op de nummer twee. Het CDA kan rekenen op 10,5 procent van de stemmen. Dit blijkt uit cijfers van de Leeuwarder Courant. Volgens een prognose van de krant gaat de PvdA wel zetels inleveren. Deze uitslag is opmerkelijk, gezien de enorme klap die de sociaal-democraten in maart te verwerken kregen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Bestuurlijke herindeling in het noorden

In Groningen en Friesland mochten ruim 300.000 mensen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De verkiezingen worden vervroegd gehouden vanwege een bestuurlijke herindeling. Een aantal gemeenten wordt samengevoegd. De opkomst is lager dan vooraf werd verwacht. Volgens een peiling van de Leeuwarder Courant stond het opkomstcijfer in Leeuwarden rond vijf uur iets boven 20 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De zetelverdeling in de stad Leeuwarden wordt ook in Den Haag in de gaten gehouden, het is een eerste graadmeter voor de gemeenteraadsverkiezingen, die in maart 2018 plaats zullen hebben. Afgelopen dagen kwam een groot aantal partijleiders campagne voeren. Onder anderen Henk Krol, Sybrand Buma, Mark Rutte en Lodewijk Asscher waren in Leeuwarden te vinden. D66 hield er afgelopen weekeinde het partijcongres.

‘Een bekende lijsttrekker kan het verschil maken’

Elsevier Weekblad sprak zondag met Lutz Jacobi, die lijsttrekker is voor de PvdA in Leeuwarden. ‘Het is heel anders dan een landelijke verkiezing,’ zegt Jacobi. ‘Er zijn hier bijvoorbeeld geen peilingen, dat vind ik wel relaxt. Die Maurice de Hond heb ik hier ook nog niet gezien. En wat ook mooi is: een bekende lijsttrekker kan hier het verschil maken.’

De PvdA had twaalf zetels in Leeuwarden. De grootste partij. ‘Als je het landelijk bekijkt, zouden we omgerekend ongeveer kans maken op vier zetels. Maar ik ga ervan uit dat we weer gewoon de grootste worden. Ik ga voor winst,’ zei Jacobi zondag nog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.