Den Haag

Politie schrikt van geweld tijdens ‘WK-feest’ Marokko

13 november 2017Leestijd: 2 minuten

Marokko plaatste zich zaterdag voor het WK voetbal in Rusland. Dat leidde tot grote feestvreugde onder Marokkanen, maar ook tot ongeregeldheden. De politie gaat na rellen in de Haagse Schilderswijk maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

‘We zijn geschrokken van wat er is gebeurd,’ zegt een politiewoordvoerder in De Telegraaf: ‘We hebben zaterdag de ruimte gegeven voor een feestje, maar toen een groep van honderd mensen auto’s tegenhield en inzittenden mishandelde, moesten we ingrijpen. Uiteraard zijn we daar niet blij mee, juist omdat we het belangrijk vinden om de verbinding te zoeken.’

Gedacht wordt aan een groot scherm

Met het oog op het WK in Rusland, dat in juni en juli van 2018 plaatsheeft, wil de politie met de gemeente Den Haag en met de Marokkaanse gemeenschap in gesprek: ‘We willen dat de sfeer komende zomer prima blijft. We moeten kijken wat daar voor nodig is.’

Er wordt gedacht aan het plaatsen van een groot scherm waar voetbalfans samen de verrichtingen van het Marokkaanse elftal kunnen volgen. Het openstellen van een sporthal waar voetbalsupporters wedstrijden op een scherm kunnen bekijken is een optie. De vraag is nog of de gemeente een dergelijke ruimte beschikbaar kan stellen.

Plunderingen en brandstichtingen in Brussel

In Den Haag greep de Mobiele Eenheid in toen agenten op de Hoefkade en Vaillantlaan werden bekogeld. In Amsterdam verzamelden veel feestvierders zich op het Mercatorplein en in Rotterdam gingen veel mensen de straat op rond het Hofplein en de Coolsingel. Daar gaf de politie het advies aan automobilisten om het centrum te mijden vanwege de feestvierende voetballiefhebbers. ‘Zoek een alternatieve route’, was daar het advies. In Amsterdam staken feestvierders vuurwerk af, reden veel toeterende auto’s en lag door de drukte het tramverkeer korte tijd stil.

Naarmate de avond vorderde, werd het ook in de hoofdstad grimmiger. De ‘feestgangers’ gooiden met vuurwerk naar politieauto’s en een cameraman werd belaagd. Agenten probeerden de aanwezigen van het plein weg te krijgen. Rond 23.45 uur stroomde het plein langzaam leeg. De hevigste ongeregeldheden hadden plaats in Brussel. De Belgische hoofdstad was het toneel van brandstichtingen, rellen en plunderingen. Zeker 22 agenten raakten gewond.