Criminaliteit

Politie in het nauw door straatterreur Venlo

02 november 2017Leestijd: 2 minuten

In Venlo zijn rellen uitgebroken, nadat bewoners in het stadsdeel Blerick de politie hadden omsingeld. Dit terwijl de politie een moord wilde onderzoeken, die eerder op de dag werd gepleegd. Buurtbewoners maken zich grote zorgen: ‘De politie lijkt niet meer de baas te zijn.’

Dat meldt De Telegraaf. Op klaarlichte dag werd woensdag de 22-jarige Ömer Köksal in het Venlose stadsdeel Blerick om het leven gebracht, vermoedelijk door twee gewapende mannen. De jongen werd doodgeschoten met meerdere kogels. Dat meldt De Limburger. Het slachtoffer zou familie zijn van Hacibey Köksal, oud-lid van de bende van Venlo.

Turkse bewoners wilden recht in eigen hand nemen

Een van de verdachten vluchtte vervolgens een flatgebouw in, waarna de politie, rap ter plaatse, het flatgebouw en de buurt omsingelde. Een aantal buurtbewoners was hier niet blij mee en wilde zelf het recht in hand nemen. Een groeiende groep mensen, onder wie een groot deel van Turkse komaf, wilde eigenrichting plegen. Omdat de arrestatie uitbleef, richtte de woede van de omwonenden zich op de politie.

De agenten werden omsingeld, waarna de mobiele eenheid moest uitrukken om de gevaarlijke situatie het hoofd te bieden. De boze menigte werd uit elkaar gedreven door een charge, waarbij rake klappen werden uitgedeeld. Na een oproep via de megafoon – in het Turks  – om de omwonenden aan te sporen naar huis te gaan keerde de rust terug. De flat werd uitgekamd, maar dit leidde niet tot een arrestatie.

De onrust in Blerick speelt al langer

De onrust in de Venlose wijk speelt al langer, blijkt uit een rondvraag van De Telegraaf. Een Turks-Nederlandse vrouw: ‘Ik durf niet meer de straat op. En mijn dochtertje mag alleen naar buiten als ik weet waar ze is. Ik volg haar via de navigatie. Vind je het gek? Er wordt hier in woonwijken geschoten. De politie lijkt niet meer de baas te zijn.’

Bezorgde buurtgenoten gaan verhaal halen bij het gemeentehuis. Hakim Karim, die hiertoe het initiatief neemt: ‘De schietpartij was vlak bij een peuterdagverblijf. Mensen werden bedreigd om vooral niet te getuigen wat ze hebben gezien. Gemeente en politie hebben dit onderschat. En als je ook nog hoort dat ze dan ook nog zaken laten liggen door de hoge werkdruk, maak je je grote zorgen. Wat is dit? Een derdewereldland?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.