GroenLinks

Ook Klaver mengt zich in strijd om ‘gewone Nederlander’

22 november 2017Leestijd: 2 minuten

Jesse Klaver vindt dat GroenLinks ook de gewone kiezer moet bereiken. De voorman van GroenLinks wil het komende jaar op ‘kantinetour’, waar hij in gesprek wil gaan met groepen lage en middeninkomens. Het doel is om een groter publiek aan te spreken.

‘Ze klagen niet, ze hebben geen grote mond. Maar ze houden het land wel draaiende,’ aldus Klaver. Hiermee doet ook GroenLinks een gooi naar de stem van wat door Rutte III ‘de gewone Nederlander’ wordt genoemd.

‘Met identiteit winnen we geen verkiezingen’

Vanavond hield Klaver een partijbijeenkomst in Rotterdam, waar hij zijn nieuwe plannen met de grootste partij op links heeft ontvouwd. GroenLinks moet zich meer gaan richten op een economische boodschap, waarmee hij ‘politieagenten, leraren en buschauffeurs’ voor zijn partij hoopt te winnen. ‘De stille motor van Nederland’ moet ook voor GroenLinks gaan kiezen, aldus Klaver.

‘Als het alleen maar gaat over identiteit, migratie en andere sociaal-culturele thema’s, wint rechts,’ analyseert Klaver.  ‘Wij willen vanaf nu de nadruk leggen op geld, werk en de macht van het bedrijfsleven.’ Klaver wil met GroenLinks leidend zijn in de strijd tegen de doorgeslagen globalisering.

Opmerkelijk is dat GroenLinks de onderhandelingen met VVD, CDA en D66 liet klappen omdat er ‘een principiële ondergrens’ was bereikt. Nu lijkt het erop dat GroenLinks die ondergrens alsnog laat varen, om een groter kiezerspotentieel aan te spreken.

Tegenvallende uitslag op 15 maart

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 werd GroenLinks weliswaar de grootste partij op links, maar het zetelaantal viel lager uit dan Klaver had verwacht. Waar GroenLinks rond de twintig zetels werd gepeild, haalde de partij er uiteindelijk veertien. Dat terwijl Klaver zichzelf zag als de belangrijkste tegenkandidaat voor Mark Rutte (VVD) in het Torentje.

De achterban van GroenLinks bestaat voornamelijk uit hogeropgeleiden die in de grote steden wonen. Met het nieuwe plan gaat GroenLinks op zoek naar aanhang in steden als Woerden, Venlo of Doetinchem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.