terreur

Niet schrikken: vandaag nepaanslag in Amsterdam

08 november 2017Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse politie houdt woensdag en donderdag grote terrorisme-oefeningen. Hoewel er geen sprake zou zijn van een directe dreiging, geldt het dreigingsniveau in Nederland al zo’n vier jaar als ‘substantieel’.

De terreuroefeningen worden gehouden bij het nog ongeopende metrostation nabij het Europaplein, en bij restaurant Haddock op Zeeburg, meldt Het Parool.

Figuranten, nepwapens en nepmunitie

De politie wil geen details over de oefening geven – ‘dan is het verrassingseffect weg’ -, maar duidelijk is dat er figuranten als slachtoffers, militairen en nepmunitie worden ingezet. De verschillende diensten werken bij de oefening samen. Er zijn bijna 600 mensen bij betrokken van onder meer politie, gemeente, Openbaar Ministerie, de brandweer, de Dienst Speciale Interventies (DSI) en defensie.

Passanten en omwonenden kunnen uiteraard iets merken van de oefening. ‘Het kan zijn dat ze de acteurs die de slachtoffers spelen, over straat zien lopen. Die zijn heel realistisch geschminkt, ze zien er dus uit alsof ze echt zwaargewond zijn. Dat kan even schrikken zijn, zeker voor kinderen. Het is dus goed om je kinderen daar ’s ochtends even op voor te bereiden,’ zegt een politiewoordvoerder tegen AT5.

Ook wordt er met nepwapens geschoten. Omwonenden zijn per brief op de hoogte gebracht van de oefening.

Echte aanslag

Het nationale dreigingsniveau – vastgesteld door de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), is al sinds 2013 ‘substantieel’. De kans dat Amsterdam wordt getroffen door een aanslag, is dus al langere tijd reëel. Er zijn ook al eerder terreuroefeningen gehouden, maar die van woensdag en donderdag zijn uniek vanwege de samenwerking met defensie.

Mocht er tijdens de oefening in Amsterdam een echte aanslag worden gepleegd, ‘dan laten we bij de oefening alles uit onze handen vallen en gaan we daar direct heen’, aldus de politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.