Wet-Hillen

Kamer stopt marathondebat na ‘theater’ van PVV’er

22 november 2017

Het marathondebat over de ‘aflosboete’ in de Tweede Kamer was vannacht al na acht uur voorbij. De PVV en 50PLUS wilden tijd rekken, maar het lukte de partijen niet om de 35 uur aangevraagde spreektijd vol te maken.

In totaal stond 36 uur voor het debat over afschaffing van de wet-Hillen gepland. De wet-Hillen geeft mensen die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost een financieel voordeel. Het kabinet wil de regeling vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. Tegenstanders spreken van een ‘aflosboete’.

50PLUS en PVV hadden respectievelijk vijftien en twintig uur spreektijd aangevraagd. Martin van Rooijen (50PLUS) hield het na bijna 4,5 uur praten voor gezien. Edgar Mulder (PVV) stopte na ruim twee uur noodgedwongen. Hij werd gestuit door de VVD die een geslaagd ordevoorstel deed om de spreektijd te beperken.

Meer achtergrond bij dit artikel? Lees dit stuk van politiek redacteur Eric Vrijsen:

 

>> Hans Wiegel tegen eigen partij: schaf Wet Hillen niet af

Deze week moet over voorstel worden gestemd

Om de verandering van de Wet-Hillen in 2019 in gang te zetten moet er deze week in de Tweede Kamer over worden gestemd. Met de lange spreektijd een (‘filibuster’ heet deze tactiek in de Verenigde Staten) wilden PVV en 50PLUS de stemming  verhinderen en zo een jaar uitstel bewerkstelligen.

Maar om 4.00 uur woensdagochtend was het eerste deel van het debat in de Tweede Kamer al voorbij.

Van Rooijen las boze brieven van burgers

De 75-jarige Van Rooijen haalde onder meer herinneringen op aan de tijd dat hij staatssecretaris was in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), las brieven van boze burgers en krantenartikelen voor. Dat laatste tot ergernis van CDA’er Pieter Omtzigt, die zich afvroeg: ‘Waar is de inhoud van het debat gebleven?’

Ook vindt het 50PLUS-Kamerlid dat de afschaffing van de wet er door het kabinet wordt ‘doorgedouwd’. Hij sprak van een onzorgvuldige procedure. Hij kreeg op dit punt bijval van de PvdA, SP en GroenLinks.

Martin van Rooijen (50Plus) test een lichttherapiebril om fit te blijven tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen. ANP

‘Dit is puur theater’

Het optreden van PVV’er Mulder wekte irritatie bij de Kamerleden en de Kamervoorzitter. Hij ging te ver terug in de geschiedenis om zijn betoog te onderbouwen. ‘Dit is puur theater. Daar maak ik bezwaar tegen,’ zei Eppo Bruins van de ChristenUnie. Vicevoorzitter van de Tweede Kamer Madeleine van Toorenburg wees hem ook terecht.

Kamervoorzitter Khadija Arib had van tevoren duidelijk gemaakt dat sprekers niet in herhaling mochten vallen en zich aan het onderwerp moesten houden.

Later vandaag volgt het antwoord van staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.