Frankrijk

Le Pen beschuldigt banken van ‘fatwa’ tegen haar partij

22 november 2017

Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, haalt woensdag hard uit naar de banken in haar land. Volgens Le Pen voeren zij een heksenjacht uit op haar en haar partij: ze noemt zichzelf het slachtoffer van een ‘bankenfatwa’.

Hiermee verwijst ze naar de islamitische fatwa‘s, religieuze wetten die door geestelijken kunnen worden uitgevaardigd.

Verschillende banken zouden rekeningen van haar en haar partij hebben gesloten, meldt persbureau Reuters. Le Pen beschuldigt de banken ervan haar hiermee de mond te snoeren.

Le Pen dient klachten in tegen drie banken

Al na haar verlies tijdens de presidentsverkiezingen in mei beschuldigde Le Pen Franse banken van partijdigheid, omdat ze weigerden leningen te verstrekken aan Front National. Haar partij gaf 12,5 miljoen euro uit aan de presidentsverkiezingen, en kampte met problemen met de financiering van de campagne.

Le Pen kondigt woensdag aan een formele klacht in te dienen tegen de bank Société Générale, en dochtermaatschappij Credit du Nord. Volgens haar sloot Société Générale in november de bankrekeningen van de partij. De Franse centrale bank wees de dochtermaatschappij Credit du Nord toen de rekeningen toe, maar volgens Le Pen weigerde die bank om creditcardbetalingen en cheques voor haar partij uit te voeren.

Ook HSBC moet het ontgelden, omdat die bank een persoonlijke rekening van haar zou hebben gesloten. Société Générale en HSBC willen niet op de ophef reageren, vanwege geheimhoudingsplicht.

Le Pen roept andere politici op haar te verdedigen

‘Dit is een poging om een oppositiepartij te verstikken, en geen enkele democraat zou dat moeten accepteren,’ zei Le Pen woensdag tijdens een persconferentie. Ze riep de Franse president Emmanuel Macron en andere partijen op om haar te verdedigen.

Vooralsnog reageren politieke partijen er bijna niet op. Alleen Mael de Calan, aspirant-leider van Les Républicains, zei gechoqueerd te zijn dat banken de rekeningen van een politieke partij zouden sluiten.

Banken in Frankrijk hebben het recht om rekeningen te sluiten – mits er van tevoren een waarschuwing voor wordt gegeven – en hoeven niet op te geven waarom. Fransen hebben echter het recht op een bankrekening en kunnen de centrale bank in dat geval vragen om hen een andere bank toe te wijzen, die dan een rekening moet openen. De bank mag dat niet weigeren, maar kan de gegeven service wel minimaliseren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.