Radicalisering

Laura H.: naïeve jihadbruid of uitgekookte terreurverdachte?

13 november 2017

De 22-jarige Laura H. uit Zoetermeer krijgt maandag te horen of zij een strafblad overhoudt aan haar verblijf in IS-gebied. Zelf beweert ze slachtoffer te zijn van haar gewelddadige man, maar volgens het OM is Laura niet zo naïef als ze zichzelf voordoet. Wie is zij?

De 22-jarige Laura H. uit Zoetermeer heeft geen makkelijke jeugd. Haar broertje Ingmar wordt te vroeg geboren, door een chronische nierziekte gaat alle aandacht naar hem uit. Op het vmbo wordt Laura gepest, thuis zijn er zo veel conflicten dat Jeugdzorg eraan te pas moet komen. Vanaf haar dertiende krijgt Laura Marokkaanse vriendjes en gaat ze een hoofddoek dragen.

Op haar vijftiende wordt ze in een instelling in Almelo geplaatst, maar ze loopt geregeld weg. Ze komt zelfs langs in het tv-programma Vermist. Nadat ze in haar tienerjaren zwanger raakt, neemt haar vader haar weer in huis. In 2012 krijgt ze een dochtertje, Iman, daarna woont ze in een opvanginstelling in Zoetermeer.

Via datingsite Moslima.com leert ze de 25-jarige Duits-Palestijnse Ibrahim kennen, met wie ze al snel gaat samenwonen in Leidschendam. Haar buren bellen geregeld de politie omdat ze horen dat Laura wordt mishandeld en vrezen dat ook haar dochtertje klappen krijgt.

Blauwe plekken

Laura’s vader Eugène vertelde eerder aan NRC Handelsblad dat Laura zelfs aangifte doet van mishandeling, maar altijd naar Ibrahim terugkeert en uiteindelijk met hem trouwt. Wanneer haar chronisch zieke broertje in 2014 overlijdt, verschijnt Laura gesluierd op de begrafenis en wil zij mannen geen hand meer geven.

In juli 2015 krijgen Laura en Ibrahim samen een zoon: Abdullah. Drie maanden later vertrekken ze naar IS-gebied. Volgens haar moeder is ze gehersenspoeld door Ibrahim. Laura zelf beweert dat ze enkel dacht met vakantie te gaan naar Turkije. Volgens medewerkers van het reisbureau waar Laura en Ibrahim hun reis boekten, nam juist Laura de leiding bij het boeken. Ook volgens het Openbaar Ministerie is Laura niet zo onwetend als ze zich voordoet. Zo nam ze 2.000 euro contant op en kocht ze spullen bij Bever Zwerfsport.

Aanvankelijk vertelt Laura haar vader na aankomst in Mosul dat het goed gaat, maar vanaf december 2015 verandert de toon. Laura hoopte dat, eenmaal in het kalifaat, de mishandelingen zouden stoppen. Maar het wordt alleen maar erger en ze wil naar huis.

Hulp om uit IS-gebied weg te komen

De eerste ontsnappingspoging, eind december 2015, mislukt. Samen met een naar IS-gebied afgereisd Nederlands meisje probeert ze te vluchten, maar bij een grenspost worden ze teruggestuurd naar Mosul. Laura’s man is woedend over de poging. Via een sharia-rechtbank probeert Laura van hem te scheiden, maar daarvoor krijgt ze geen toestemming.

De Nederlandse overheid werkt nooit mee aan het terughalen van mensen uit IS-gebied. Maar de casemanager van het Familiesteunpunt brengt Laura’s vader in contact met een Duitse organisatie die een team in Mosul heeft. Voor 10.000 euro kunnen ze haar helpen om daar weg te komen.

Maar het wordt te gevaarlijk in Mosul. Zonder steun van haar echtgenoot gaat het haar niet lukken om te vluchten. Na wekenlange gesprekken gaat hij akkoord, volgens Laura omdat hij een aanslag in Nederland wil plegen. In de vroege ochtend van 12 juli 2016 vertrekken ze uit Mosul. Laura arriveert nooit bij het checkpoint – ergens tussen Mosul en de Koerdische grens – en de contactpersoon blaast de missie af.

Op de Koerdische televisie

Aan het einde van de dag verschijnt Laura op de Koerdische televisie. Hoe ze is weggekomen, is onbekend. Ibrahim is achtergebleven, het is onduidelijk of hij nog leeft. Een maand later wordt Laura met haar kinderen naar Nederland overgevlogen en gearresteerd, de kinderen worden ondergebracht in een pleeggezin.

Na terugkeer in Nederland ondergaat ze een ware transformatie. Ze verschijnt zonder hoofddoek voor de rechter en eet weer varkensvlees. Het OM houdt er aanvankelijk rekening mee dat Laura door IS met een opdracht naar Nederland is gestuurd. Maar na een jaar voorarrest gaat het OM ermee akkoord dat Laura in augustus 2017 vrijkomt.

Tegen Laura is 35 maanden cel geëist, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Met aftrek van voorarrest zou Laura bij een veroordeling niet meer terug de gevangenis in hoeven.

Eerste vervolgde vrouw?

Mocht Laura H. worden veroordeeld, dan zal ze de eerste vrouw zijn die wordt vervolgd voor het afreizen naar Irak of Syrië en het daar deelnemen aan een terroristische organisatie. De meeste vrouwelijke terugkeerders zijn wel aangehouden en verhoord, maar na korte tijd weer vrijgelaten. De zaak tegen de bekeerde Aïcha uit Maastricht, die in Syrië met de Nederlandse jihadist Yilmaz trouwde, werd in 2015 geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Het OM wilde eerder Shukri F. uit Zoetermeer vervolgen, die vanaf de zomer van 2013 tot begin 2014 in Syrië verbleef. Zij probeerde ook twee vrouwen over te halen om naar Syrië te gaan en te trouwen met een jihadstrijder. Maar omdat vrouwen volgens de rechtbank niet rechtstreeks deelnemen aan de strijd, werd F. vrijgesproken en kreeg ze alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor opruiing.

Met de zaak van Laura H. hoopt het OM opnieuw een precedent te scheppen, zodat ook andere vrouwelijke terugkeerders kunnen worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.