Kuzu over ruzie met Arib: ‘We hebben een verleden’

09 november 2017Leestijd: 2 minuten
Kuzu - bron:ANP

Het knetterde flink tussen Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Tunahan Kuzu van DENK in het debat over hulpgelden aan Sint Maarten woensdagavond. PvdA’er Arib veegde flink de vloer aan met haar ex-partijgenoot. Kuzu ging na afloop naar haar toe.

‘De buitenwereld zit tenslotte niet te wachten op gekissebis tussen de Kamervoorzitter en een Kamerlid. Ik denk dat we elkaar nu iets beter begrijpen,’ zegt hij donderdag tegen RTL Nieuws.

Arib en Kuzu zaten met elkaar in de fractie toen het in november 2014 helemaal misging. De latere DENK-politici Kuzu en Selcuk Öztürk werden toen uit de PvdA-fractie gezet.

Arib en Kuzu botsen in de Tweede Kamer

Die frictie speelt nog altijd een rol. ‘Ja, Arib en ik hebben nu eenmaal een verleden met elkaar, want we komen uit dezelfde PvdA-fractie, waar ik destijds uit onmin uit ben gestapt.’ Kuzu vindt dat alle Kamerleden in het debat gelijk moeten worden behandeld.

Arib wees Kuzu woensdagavond terecht. Kuzu suggereerde dat Arib vermoeid was en daarom geërgerd. Zij besloot hem daarop het woord te ontnemen. ‘Ik wil even een punt van orde maken,’ zegt het DENK-Kamerlid tijdens een debat met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA). ‘Ik merk bij u [Arib, red.] een bepaalde irritatie. (…) U bent de hele dag een debat aan het voorzitten. Ik snap dat u vermoeid bent. Maar ik vraag u toch wel normaal een debat te voeren met de staatssecretaris.’

Deze aantijging maakte Arib razend. ‘Ik vraag u om met respect tegen mij te spreken. En nee, u krijgt niet het woord. Als er iemand vermoeid is, bent u het wel. Ik zou zeggen: ga lekker naar huis om uit te rusten.’ De voorzitter van PvdA-huize liet Kuzu daarop niet meer aan het woord komen.