nederland

Regeringsverklaring: kortste van Mark Rutte ooit

01 november 2017

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag zijn kortste Regeringsverklaring gehouden. De door de Rijksvoorlichtingsdienst uitgedeelde tekst telt 3.453 woorden. Dat zijn er honderden minder dan zijn eerste Regeringsverklaring van 2010, die 3.923 woorden telde en die van 2012, die uit 3.754 woorden bestond.

Wacht op onze daden

Deze geïllustreerde bundel bevat alle 29 Regeringsverklaringen die sinds 1945 zijn gehouden, inclusief de Regeringsverklaring die Mark Rutte op woensdag 1 november 2017 zal uitspreken. Wacht op onze daden

Bestel het hier. 

Met 3.453 woorden behoort deze Regeringsverklaring tot de zeven kortste uit de naoorlogse geschiedenis. Alleen Jan Peter Balkenende (tweede en derde kabinet), Dries van Agt (derde kabinet), Willem Drees (eerste kabinet) en Louis Beel (beide kabinetten) spraken korter dan Rutte vandaag.

De langste Regeringsverklaring van na 1945 is uitgesproken door premier Ruud Lubbers toen hij zijn derde kabinet aan de Tweede Kamer presenteerde. Lubbers Regeringsverklaring telde maandag 27 november 1989 niet minder dan 18.803 woorden. Zijn tekst was dus bijna zes keer zolang als de kortste van Rutte.

Meer feiten en cijfers over de Regeringsverklaringen zijn te vinden in het boek Wacht op onze daden, waarin ook alle 29 Regeringsverklaringen van na de oorlog zijn opgenomen, inclusief die van vandaag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.