Jihadisme

Kamer woest: hoe kan IS-strijder nog vrij rondlopen?

24 november 2017Leestijd: 2 minuten

Diverse partijen in de Tweede Kamer willen weten waarom een IS-strijder die al maanden in Nederland is, niet is opgepakt. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt de zaak ‘zeer ernstig’.

De strijder bezocht in september een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar een film van een Syrisch burgercollectief werd vertoond. De man is onder een valse naam het land binnengekomen. Inlichtingendienst AIVD houdt hem al maanden in de gaten.

‘Ik wil weten van de minister waarom de politie er niet was. De politie was immers geïnformeerd over de risico’s van deze bijeenkomst. Dan had deze man kunnen worden opgepakt. Dit is een ernstige gemiste kans’, aldus Van Toorenburg.

‘Levensgevaarlijk dat een IS-terrorist rondloopt’

Geert Wilders noemt het ‘levensgevaarlijk’ dat een IS-terrorist vrij rondloopt in Nederland. ‘Het kabinet speelt met mensenlevens,’ aldus de PVV-leider op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Strijders uit Syrië die naar Nederland komen, zouden verplicht gede-radicaliseerd moeten worden, als zij een gevaar zijn voor de samenleving, en voor zichzelf,’ vindt Ronald Van Raak (SP). ‘Dan lopen ze ook niet vrij in ons land rond.’

‘Bezoekers moeten erop kunnen rekenen dat ze veilig zijn’

GroenLinks begrijpt niet ‘dat iemand die met vervalste papieren naar Nederland is gekomen, niet wordt aangehouden. Misschien had de veiligheidsdienst hier goede redenen voor, maar die horen we dan graag,’ zegt Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Ze kan zich indenken dat het ‘voor de bezoekers van de Balie een vreselijke ervaring moet zijn geweest. Zij moeten erop kunnen rekenen dat zij veilig zijn in Nederland’.

Lees ook dit duidende commentaar van Nikki Sterkenburg:

>> Veel te weinig zicht op niet-Europese IS-strijders

Kees Verhoeven (D66) en Arno Rutte (VVD) zeggen te begrijpen dat de veiligheidsdiensten iemand in de gaten willen houden. Verhoeven vraagt zich wel af ‘waarom de IS-strijder naar De Balie kon komen waar zijn voormalige tegenstanders elkaar troffen. Waarom is er toen niet ingegrepen door de politie?’ Rutte toont er begrip voor dat ‘diensten iemand willen volgen, in de hoop grote netwerken in kaart te brengen’. Maar of dat nu nog kan, is volgens het VVD-Kamerlid maar zeer de vraag. ‘Het staat nu in de krant, en terroristen lezen ook kranten.’

Attje Kuiken (PvdA) noemt het nieuws ‘schokkend’. ‘Hij moet worden opgespoord en opgepakt. En ik wil direct van de minister weten of er meer IS-strijders rondlopen en wat hij daaraan gaat doen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.