Criminaliteit

Duizenden Albanezen verblijven ongemerkt in Nederland

16 november 2017

Slechts achthonderd Albanezen staan in Nederland ingeschreven. Toch schat de politie het daadwerkelijke aantal op een veelvoud: twintigduizend. Politie en justitie sloegen eerder dit jaar alarm, omdat velen actief zijn in het criminele circuit.

Dat meldt De Telegraaf. In een onderzoek van justitie is het aantal bezoeken aan de vijftig populairste websites in Albanië gevolgd. In Nederland bezochten 35.000 personen sites in Albanië, wat duidt op een Albanese nationaliteit. Van die bezoeken waren er 7.500 afkomstig uit Amsterdam. Twintig procent van het bezoek aan de sites verliep via een onbekende browser. Dat kan duiden op een versleutelde smartphone, die wordt gebruikt voor criminele activiteiten. ‘Dit bevestigt ons beeld dat héél veel Albanezen hier ongezien zijn,’ zegt officier van justitie Maaike van Kampen tegen Het Parool.

Grootschalige operatie tegen drugsbende

Vorige maand wist de politie zeven Albanezen die actief waren in het criminele circuit op te pakken. Tijdens een grootschalige operatie deed de politie invallen in veertien verschillende panden. Met succes: er werden tientallen kilo’s drugs, wapens en één handgranaat buitgemaakt. De zorgvuldig uitgekiende operatie kostte anderhalf jaar onderzoek. Zes van de opgepakte Albanezen zitten nog vast. Tijdens het onderzoek kwamen 130 verdachte Albanezen in beeld.

‘Ogenschijnlijk een gewoon leven’

Van Kampen vertelt over de achtergrond van de verdachten tegen De Telegraaf: ‘Enkele verdachten leidden hier al jaren een ogenschijnlijk gewoon leven. Ze hebben een hypotheek en schoolgaande kinderen.’ Ze nemen  hun intrek in dure panden in de Amsterdamse binnenstad. ‘Altijd vertellen ze dezelfde verhalen,’ zegt Van Kampen tegen Het Parool. ‘Ze zijn net een paar dagen met vakantie, ze hebben die duizenden euro’s op zak om een auto te kopen, terwijl een Albanees gemiddeld 350 euro per maand verdient.’

Herinvoering visumplicht?

Inwoners van Albanië kunnen ongestoord de grens oversteken naar de Europese Unie. Dit is tegen de wens van politie en justitie, die eerder dit jaar pleitten voor een herinvoering van de visumplicht.

Albanezen kunnen vrij reizen binnen de Schengenzone, hoewel Albanië geen Schengenland is. Sinds 2010 is een visum niet meer nodig. Herinvoering van een visumplicht voor Albanië is moeilijk: sinds 2014 is het land kandidaat-lid van de Europese Unie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.