Misdaad

Getuige Holleeder dood na bizar ongeluk: wie is hij?

14 november 2017Leestijd: 2 minuten

Een vreemd ongeluk tijdens het vissen heeft een einde gemaakt aan het leven van Hidir Korkmaz. Wie is deze man, die een belangrijke rol speelde als getuige in het proces tegen Willem Holleeder?

De 42-jarige Korkmaz kwam zondag om leven tijdens het vissen, is dinsdag bekendgemaakt. Dat gebeurde in Oost-Europa, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde.

Met zijn hengel raakte hij een elektriciteitspaal

Toen hij zijn hengel uitgooide, zou hij een elektriciteitspaal hebben geraakt waardoor Korkmaz werd geëlektrocuteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt tegenover de Amsterdamse zender AT5 de bizarre dood. ‘De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan, maar we kunnen het niet bevestigen,’ aldus een woordvoerder: ‘Het is schokkend dat iemand zo plotseling door een tragisch ongeval om het leven komt.’

De Turks-Nederlandse Korkmaz was drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld. Hij is ingezet als getuige in het proces tegen Willem Holleeder, dat nog loopt. Ook was hij getuige in de zaak tegen drie mannen die werden verdacht werden van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004.

Net als in haar vorige boek Judas is Astrid Holleeders toon in Dagboek van een getuige rauw en direct, schrijft Gerlof Leistra >

Korkmaz een cruciale getuige

De verdachten in dit proces zijn allen vrijgesproken, omdat de rechter de verklaringen van Korkmaz onbetrouwbaar achtte. Korkmaz werd vooraf in deze zaak wel aangeduid als een cruciale getuige. In november 2015 getuigde de in Turkije geboren drugshandelaar voor het eerst in het openbaar, in de streng beveiligde rechtbank in het Amsterdamse Osdorp.

Vanwege zijn belastende verklaringen voor zijn vrienden en kennissen, die hij volgens Het Parool beschuldigde van zes moorden, kreeg hij bescherming. Niet voor niets, aangezien de eerdere liquidatie van Endstra en andere criminelen,  nadat ze bij politie en justitie verklaringen aflegden tegen Holleeder. Justitie denkt niet dat de dood van Korkmaz gevolgen heeft voor het proces tegen Holleeder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.